Ce se întâmplă, de fapt, dacă fumezi mai mult de 20 de țigări în fiecare zi. Specialiștii au aflat adevărul crunt

Publicat: 04 04. 2022, 09:14
Ce se întâmplă, de fapt, dacă fumezi mai mult de 20 de țigări în fiecare zi. Specialiștii au aflat adevărul crunt

Știm cu toții că fumatul dăunează grav sănătății, dar ce se întâmplă dacă fumăm 20 de țigări pe zi? Unul din cele mai importante simțuri umane are de suferit.

Cei care fumează peste 20 de țigări pe zi ar putea să sufere de o pierdere treptată a vederii, deoarece vasele de sânge și neuronii din retină se deteriorează din cauza viciului amintit, avertizează un studiu, citat de economictimes.indiatimes.com.

Studiul, publicat în revista Psychiatry Research, a inclus 71 de subiecți sănătoși, care au fumat maxim 15 țigări în toată viața lor și 63 de subiecți care au fumat peste 20 de țigări pe zi, au fost diagnosticați cu dependență de tutun și nu au de gând să se oprească niciodată.

Participanții cu vârste între 25 și 45 de ani aveau o vedere normală sau ușor corectată, aceasta fiind măsurată cu ajutorul testelor de specialitate, au precizat cercetătorii de la Rutgers University, SUA.

Au analizat cum participanții au făcut diferența între diverse nuanțe de contrast și culori, în timp ce se aflau în fața unor monitoare cu tuburi catodice, cu diagonala de la 19 inci la 59 inci, fiindu-le studiați ambii ochi.

Descoperirile au indicat schimbări masive la capacitatea fumătorilor de a face diferența între roșu-verde și albastru-galben, ceea ce sugerează că substanțele cu chimicale neurotoxice, precum țigările, duc la pierderea vederii.

Fumatul, nociv pentru sănătate și pentru vederea umană

Totodată, fumătorii înrăiți au avut probleme în a discerne contrastele și culorile, versus nefumătorii.

„Fumul de țigară conține numeroși compuși care afectează sănătatea”, a declarat Steven Silverstein, director de cercetare la Rutgers University Behavioral Health Care.

„Fumatul este legat de subțierea straturilor creierului și leziunile creierului, incluzând zone precum lobul frontal, care joacă un rol în mișcarea voluntară și controlul gândirii. S-a constatat și o descreștere a activității în zonele creierului care procesează vederea”, a declarat cercetătorul.

Silverstein este categoric și spune răspicat că fumatul îndelungat duce la pierderea treptată a vederii.