Ce spune managerul Spitalului Judeţean Piatra Neamţ, locul unde a murit femeia care a născut acasă

Publicat: 19 05. 2023, 13:28

În urmă cu câteva zile, o femeie de 42 de ani din Piatra Neamț, care a decis să nască la domiciliu, asistată de o moașă pe care a găsit-o pe Facebook, a murit după ce a suferit o hemoragie puternică. Femeia era la prima sarcină şi avea trombofilie şi scleroză multiplă.

Managerul Spitalului Judeţean Piatra Neamţ, Alexandru Filimon, vine cu lămuri asupra cazului care a șocat pe toată lumea.  Managerul spune că femeia a fost resuscitată de câteva ori la unitatea medicală, fusese stabilizată, dar din cauza pierderii de sânge, a fost declarat decesul.

“Din păcate, pacienta care a venit la noi la spital într-un târziu şi pe urmă a decedat. Pacienta a venit la noi la spital sâmbăta trecută. A fost resuscitată de câteva ori de colectivul de medici atât din UPU, cât şi pe ambulanţă. Toată echipa de secţia de OG a intrat în operaţie cu doamna respectivă, au reuşit să o stabilizeze, dar, din păcate, din cauza pierderii de sânge, luni dimineaţă s-a declarat decesul.

E o situaţie nefericită. E păcat pentru că acel copil născut este sănătos şi foarte bine îngrijit la noi la spital. De asemenea, colectivul de medici din spital este foarte bun şi secţia obstretică-ginecologie de la noi din spital este printre cele mai dotate, renovate, iar condiţiile hoteliere sunt foarte bune. Nu era niciun motiv ca doamna respectivă să nu vină la spital”, a declarat managerul Spitalului Judeţean Piatra Neamţ, la Prima News.

Recent, medicul Mircea Onofriescu, de la Spitalul de Obstetrică şi Ginecologie „Cuza Vodă”, din Iaşi, a atras atenţia asupra pericolului la care se expun femeile care vor să nască acasă cu ajutorul unor moaşe.

Cel mai recent caz este al unei femei de 42 de ani care a murit după ce a ales să nască acasă. În data de 15 mai, la Spitalul Judeţean Piatra Neamţ a fost adusă în stare de şoc şi intubată o femeie care a născut la domiciliu asistată de o moaşă. Femeia era la prima sarcină şi avea trombofilie şi scleroză multiplă.

Ea a fost la mai mulţi medici din Piatra Neamţ, care i-au recomandat naştere prin cezariană, fiind prima naştere la vârsta de 42 de ani, cu trombofilie şi scleroză multiplă. Această femeie a găsit pe Facebook o asistentă medicală care se pare că are studii de moaşă, care a acceptat să îi asiste naşterea la domiciliu. S-a produs o hemoragie importantă imediat după decolarea placentei. A fost chemat Serviciul de Ambulanţă mult prea târziu. De la domiciliu până la Spitalul Judeţean Piatra Neamţ a fost intubată. Acolo, o echipă multidisciplinară formată din mai mulţi medici ginecologi, anestezişti, chirurgi, neurologi, cardiologi s-au luptat să o salveze, dar a decedat, până la urmă, a povestit cazul dr. Mircea Onofriescu.