Cel mai mare val de căldură din ultimii 60 de ani din China obligă fabricile să-și întrerupă activitatea pentru a salva energie

Publicat: 16 08. 2022, 18:53
sursa foto: Profimedia

Provincia chineză Sichuan a ordonat ca toate fabricile să fie închise timp de șase zile pentru a atenua deficitul de energie electrică din regiune, în contextul în care un val de căldură toridă se abate asupra țării.

Sichuan este o locație cheie de producție pentru industria semiconductorilor și a panourilor solare, iar raționalizarea energiei electrice va afecta fabricile aparținând unora dintre cele mai mari companii de electronice din lume, inclusiv furnizorul Apple și Intel.

Provincia este, de asemenea, centrul minier de litiu al Chinei – o componentă cheie a bateriilor pentru mașinile electrice -, iar oprirea ar putea crește costul materiei prime, au declarat analiștii.

China se confruntă cu cel mai puternic val de căldură din ultimele șase decenii, cu temperaturi care au depășit 40 de grade Celsius în zeci de orașe. Căldura extremă a provocat o creștere bruscă a cererii de aer condiționat în birouri și locuințe, punând presiune pe rețeaua electrică. De asemenea, seceta a diminuat nivelul apei din râuri, reducând cantitatea de electricitate produsă la centralele hidroelectrice.

Sichuan, una dintre cele mai mari provincii din China, cu 84 de milioane de locuitori, a cerut la 19 din cele 21 de orașe din regiune să suspende producția la toate fabricile de luni până sâmbătă, potrivit unui „aviz urgent” emis duminică de guvernul provincial și de rețeaua de stat.

Decizia a fost luată pentru a asigura energie pentru uz casnic

Decizia a fost luată pentru a se asigura că este disponibilă suficientă energie pentru uzul rezidențial, se arată în anunț.
Provincia de sud-vest – care este, de asemenea, un centru hidroenergetic cheie în China – a fost cuprinsă de căldură extremă și secetă începând cu luna iulie. Începând cu 7 august, valul de căldură din provincie s-a intensificat până la „cel mai extrem nivel din ultimele șase decenii”, iar precipitațiile medii au scăzut cu 51% față de aceeași perioadă din anii precedenți, potrivit unui articol postat marți pe site-ul guvernului.

Principalii oficiali din provincie au avertizat luni că Sichuanul se confruntă în prezent cu „cel mai sever și extrem moment” în ceea ce privește alimentarea cu energie electrică, potrivit cotidianului guvernamental Sichuan Daily.

Luzhou, un oraș din Sichuan, a anunțat săptămâna trecută că va stinge iluminatul stradal al orașului în timpul nopții pentru a economisi energie și a atenua presiunea asupra rețelei electrice.

Închiderea fabricilor va genera costuri mai mari pentru produse

Sichuanul este bogat în resurse minerale, cum ar fi litiul și polisiliciul – materii prime esențiale pentru industria solară fotovoltaică și electronică. Multe companii internaționale de semiconductori au fabrici în Sichuan, printre care Texas Instruments (TXN), Intel, Onsemi și Foxconn. Gigantul chinez al bateriilor cu litiu CATL, care furnizează baterii pentru Tesla, are, de asemenea, o fabrică în regiune.

Închiderea fabricilor pentru o săptămână ar putea restrânge oferta de polisiliciu și litiu și ar putea determina creșterea prețurilor, au declarat analiștii Daiwa Capital într-o notă adresată clienților.

Mai multe companii chineze au avertizat că producția lor ar putea fi afectată de întreruperea energiei electrice din Sichuan, inclusiv Sichuan Haowu Electromechanical, un producător de piese auto, și Sichuan Lutianhua, care produce îngrășăminte și produse chimice.

În afară de Sichuan, alte provincii chineze importante – inclusiv Jiangsu, Anhui și Zhejiang – au îndemnat, de asemenea, întreprinderile și gospodăriile să economisească energie, deoarece valul de căldură a epuizat rezervele de electricitate.
În unele regiuni, s-a ordonat birourilor să crească temperatura aerului condiționat la peste 26 de grade Celsius sau să închidă serviciile de lift pentru primele trei etaje, pentru a economisi energie electrică.

Riscul de inflație

Căldura extremă din China a dus, de asemenea, la pierderi de recolte în multe părți ale țării, ceea ce a sporit presiunile inflaționiste luna trecută.

„Afectat de temperaturile ridicate continue din multe locuri, prețul legumelor proaspete a crescut cu 12,9% de la an la an, ceea ce a fost semnificativ mai mare decât în aceeași perioadă a anilor anteriori”, a declarat Fu Linghui, purtător de cuvânt al Biroului Național de Statistică, la o conferință de presă organizată luni la Beijing.

El a subliniat că căldura extremă a provocat secetă în unele zone agricole din sud. În nord, ploile și inundațiile au dus, de asemenea, la unele eșecuri ale culturilor.

„August și septembrie sunt perioadele cheie pentru formarea producției de cereale de toamnă. Trebuie să acordăm o atenție deosebită impactului dezastrelor naturale, al insectelor și al bolilor asupra producției alimentare din țara noastră”, a adăugat el.

Sursa: The Guardian