Cele două aparate electrocasnice pe care trebuie să le scoți din priză, când pleci în concediu

Publicat: 15 03. 2022, 16:12
Sursa foto: Shutterstock

Puțină lume conștientizează că aparatele electrocasnice consumă energie electrică dacă stau în priză, chiar dacă sunt ținute în modulul stand-by.

Din păcate, însă, unele electrocasnice consumă mai mult decât altele atunci când sunt lăsate în priză, ceea ce duce, evident, la o factură mai mare la electricitate, informează PlayTech.

Și, dat fiind că prețul energiei a crescut foarte mult în ultimele luni, iată câteva sfaturi prin care vă veți putea reduce costurile, cu un gest simplu.

Spre exemplu, puteți alege să scoateți din priză aparatele electrocasnice mici, cum ar fi aparatul de cafea, blenderul, robotul de bucătărie sau cuptorul cu microunde, mai ales când lipsiți o perioadă mai lungă de acasă.

Care este motivul pentru care aceste electrocasnice consumă energie și când nu sunt folosite?

Sigur, vă veți întreba care este motivul pentru care aceste aparate consumă curent deși nu sunt în uz, dar răspunsul este unul foarte simplu: majoritatea aparatelor electrocasnice moderne au indicatoare LED, care afișează ora sau alte informații, ceea ce înseamnă mai multă energie consumată decât aveți într-adevăr nevoie. Soluția? Scoaterea lor din priză, mai ales atunci când lipsiți mai mult de acasă.

Și încărcătoarele consumă curent când nu sunt conectate la dispozitivele pe care le încarcă, fie că vorbim de telefoane mobile sau laptopuri. Aceste cabluri cresc factura la electricitate dacă stau permanent în priză, chiar dacă ele nu încarcă nimic.

Sistemele de divertisment, fie că vorbim de televizoarele moderne, sistemul audio de la monitoare sau de la consolele de jocuri, toate acestea consumă curent.

Computerele sau laptopurile

Laptopurile sau calculatoarele personale ne pot induce în eroare, mai ales când își activează funcția de hibernare, adică își opresc monitoarele atunci când nu sunt folosite o perioadă.

Această funcție nu oprește cu totul alimentarea cu electricitate a acestor dispozitive, ci doar îl limitează.

Astfel, dacă ați terminat munca la calculator sau la laptop, cel mai indicat este să le scoateți din priză. În acest mod, puteți evita ca aceste dispozitive să se ardă în cazul unor probleme cu rețeaua de tensiune.

Ce nu trebuie scos neapărat din priză?

Ei bine, există și unele electrocasnice care nu trebuie neapărat scoase din priză, cum ar fi cele vechi, care, cel mai probabil, nu consumă electricitate atunci când sunt oprite.

Cea mai bună idee pentru a evita efortul de a scoate și băga de multe ori pe zi dispozitivele din priză este alegerea unui prelungitor electric cu întrerupător de energie. Astfel, veți putea opri alimentarea cu energie electrică a dispozitivelor printr-o simplă apăsare de buton.