Electrocasnicele care te „rup” la bani! De câți lei consumă curent un frigider într-o lună  

Electrocasnicele care te rup la bani! De câți lei consumă curent un frigider într-o lună  
Electrocasnicele care te "rup" la bani! De câți lei consumă curent un frigider într-o lună   / Sursă Foto: PIXABAY - Ilustrativ
Publicat: 08/03/2022, 15:47
Actualizat: 08/03/2022, 15:47

Procentul din factura lunară la energie reprezentat de curentul consumat de frigider diferă, mai mulți factori fiind luați în calcul pentru determinarea acestui calcul.

Printre aceștia se numără dimensiunea frigiderului, clasa energetică a sa, setarea temperaturii la frigider, cantitatea de alimente care trebuie răcită, etc… O altă serie de factori care influențează consumul: temperatura camerei în care este păstrat frigiderul, de câte ori ușa frigiderului este deschisă și închisă, deoarece de fiecare dată când ușa frigiderului este deschisă și închisă, aerul rece din interiorul frigiderului se pierde și este înlocuit cu aer cald, cât de plin este frigiderul deoarece într-un frigider plin va avea mai puțin volum de schimb de aer decât un frigider gol etc.

Consumul lunar aproximativ de energie electrică pentru mai multe dimensiuni ale frigiderelor ar putea arăta astfel:

Clasa energetică – Capacitate totală / litri Consum energetic lunar / KWh
De la A++ până la E 200L-250L 14 KWh – 19 KWh
De la A++ până la E 250L- 300L 18 KWh – 21 KWh
De la A++ până la E 300L – 400L 20 KWh – 24 KWh
De la A++ până la E 400L – 500L 41 KWh – 25 KWh
De la A++ până la E Peste 500L 23 KWh – 27 KWh

Metode pentru a reduce consumul de energie electrică:

Pentru a afla cât consumă frigiderul trebuie analizată diferența dintre citirile contorului electric cu frigiderul menținut timp de 3 ore. Acesta trebuie ținut oprit și scos ștecherul din priză. După care trebuie verificată diferența în contorul electric pentru următoarele 3 ore. Se pot calcula apoi unitățile electrice folosite de frigider timp de 3 ore și din acestea consumul electric orar sau lunar al frigiderului. În perioada perioadei de testare, utilizarea tuturor celorlalte echipamente electrice ar trebui să rămână aceeași fără a porni sau opri nimic altceva.

Energia consumată de frigidere variază destul de mult, în funcție de mai mulți factori:

1. Ventilație mai bună în spatele frigiderului

Este important de reținut că bateriile compresorului și condensatorului unui frigider sunt de obicei în partea din spate a frigiderului. Unii îl pot avea chiar în partea de jos a frigiderului. Aceste piese se încălzesc, iar dacă nu există suficientă circulație a aerului pentru a răci aceste componente, atunci compresorul trebuie să lucreze mai mult și să consume mai multă energie electrică. În concluzie pentru a reduce consumul de energie al frigiderului, asigurați-va că există un spațiu de minim 10 cm în spatele frigiderului.

2. Păstrarea curată a bateriei condensatorului frigiderului

De subliniat este că praful și pânzele de păianjen de pe serpentină condensatorului din spatele frigiderului reduce eficientă transferului de căldură și duce la un consum de energie electrică crescut. Deci, pentru a reduce consumul de energie electrică al frigiderului, este important ca partea din spate a frigiderului  să fie curățată cel puțin o dată la patru luni. Unele frigidere pot avea serpentinele condensatorului în partea de jos a frigiderului. Curățarea se poate face cu un aspirator sau cu o suflanta de aer.

3. Alimentele fierbinți nu trebuie puse în frigider

Când alimentele sunt plasate într-un frigider, acesta trebuie să fie răcit, iar acesta are nevoie de electricitate. Pentru a reduce sarcina termică, asigurați-va că alimentele introduse în frigider sunt cât mai reci. Alimentele fierbinți nu au ce căuta în frigider, materialul fierbinte trebuie lăsat să se răcească la temperatura camerei înainte de a fi introdus în frigider.

4. Temperatura termostatului frigiderului trebuie setată la setarea recomandată de producător

Este important de știut că dacă temperatura termostatului unui frigider este setată mai rece, frigiderul trebuie să funcționeze pentru a atinge acea temperatura mai scăzută. Cadranul termostatului unui frigider are un marcaj recomandat de producător pentru a afișa setarea ideală a termostatului, încercați să nu setați termostatul sub acesta.

5. Trebuie evitată deschiderea ușii frigiderului de prea multe ori

În momentele când ușa frigiderului este deschisă, acesta își pierde temperatura scăzută din interior. Așadar, compresorul trebuie să funcționeze pentru a compensa această pierdere de frig de la frigider. În plus, de fiecare dată când ușa unui frigider este deschisă, aerul umed din exterior intră în frigider și acest lucru duce la îngheț în frigider. Cu cât ușa este deschisă de mai multe ori sau, cu cât este menținută mai mult timp deschisă, cu atât va fi mai mare factură la electricitate.

5. Dimensiunea potrivită

De punctat este că un frigider de capacitate mai mare înseamnă o factură lunară mai mare la electricitate. În plus, un aparat mai mare, cu un rating mai mare de stele, poate consumă mai puțină energie decât următorul frigider mai mic, cu un rating mai mic de stele. Se poate selecta modele de frigidere cu economie de energie căutând frigidere de 5 stele sau următoarele cele mai bune frigidere de 4 stele.

Cei mai mulți oameni selectează un frigider doar măsurând spațiul disponibil pentru un frigider și cumpără cel mai mare frigider care se va potrivi în acel spațiu și în bugetul lor. Această este o modalitate bună de a alege un frigider, dar ar trebui să luați în considerare și câte persoane sunt în casă. Există multe sugestii pe net cu privire la capacitatea frigiderului necesară de persoană.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Niște români s-au instalat confortabil în casa unei spaniole plecate la copii, în Canada, și...
Împăcarea anului la înmormântarea lui Costel Corduneanu! Ce jurământ i-au făcut Adrian și Petronel Corduneanu...
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Marele absent de la înmormântarea lui Costel Corduneanu. Toți s-au mirat că nu l-au văzut:...
A văzut că ia brusc în greutate și a mers la medic. Ce avea femeia...
Alerte meteo de vreme severă imediată emise de ANM. Cod galben în mai multe zone...
"Mă simt ciudat să spun cu voce tare: Am cancer la creier". Reacția tulburătoare a...
Au apărut primele imagini cu fiica lui Paris Hilton! „Nu m-am putut abține”. Ce anunț...
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post...
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
UE are nevoie de gaz natural lichefiat rusesc pentru a evita un şoc energetic -...
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
Interdicție completă în România din 9 aprilie. Legea n-are excepţii. Amendă 1000 lei
Improvizația care aduce moartea. Românii cad victime pe capete
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Vreme ANORMALĂ în weekend! Ce se întâmplă în TOATĂ România!
Virginia, dezvăluiri despre o posibilă relație cu Patrick! Se simte Robi deranjat de apropierea dintre...
Reacția furibundă a lui Alexandru Ciucu după ce s-a scris ca ar avea o amantă...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Hugh Grant a renunțat la procesul împotriva tabloidului The Sun