China a reușit să evite un dezastru major în 1975. A evacuat mii de oameni înainte de producerea unui CUTREMUR masiv

Publicat: 11 02. 2023, 12:35
Actualizat: 11 02. 2023, 12:51
Foto: Profimedia

Cutremurul care a lovit Turcia și Siria a luat deja peste 24.000 de vieți omenești, alte sute de mii de persoane fiind rănite sau rămânând fără casă.

Ar fi putut această cumplită tragedie să fie evitată? S-ar fi putut face evacuarea localnicilor din zonele cel mai rău lovite? Nimeni nu poate răspunde la aceste întrebări. Însă, cert este faptul că în China, în anul 1975, s-a reușit evacuarea a mii de oameni, chiar înainte de un seism uriaș .

Atunci, autoritățile, dar și populația, ar fi observat că, în săptămânile care au precedat cutremurul, solul s-ar fi ridicat, în mai multe zone. În plus, animalele ar fi început să se comporte ciudat, chiar și cu două luni înainte. Evacuarea populației s-ar fi bazat inclusiv pe faptul că, în zonă, s-a înregistrat o activitate seismică ridicată, în perioada anterioară cutremurului. Succesul din 1975 a fost umbrit, însă, de o catastrofă seismică petrecută un an mai târziu, tot în China, care a ucis peste 250.000 de oameni.

”În China, în 1975 a fost un complex de factori, o activitate seismică foarte intensă în zona Mării Bohai, urmată de o activare a seismicității locale în zona respectivă. Era la vremea respectivă și o teorie a președintelui Chinei că știință trebuie să fie făcută cu poporul pentru popor, adică toată lumea trebuie încurajată să raporteze comportamente neobișnuite ale animalelor, variații ale nivelului de apă în fântâni. Premierul Chinei de la acea vreme era un mare susținător al predicției seismice.

Toți acești factori care au fost ajutați de un pre – șoc în dimineața zilei de 4 februarie 1975 au făcut ca cei care asigurau conducerea regională a Partidului Comunist din acea vreme să ordone evacuarea zonei. Au spus clar: toată lume a pleacă de la serviciu, școlile se închid, nu e nicio adunare publică, nu se mai întâmplă nimic. Occidentul a fost convins că China a găsit ceva. La rândul ei, China era foarte reținută în a da amănunte dar după aceea a venit cutremurul din Tangshan, din iulie 1976 și entuziasmul a dispărut brusc”, a declarat Radu Văcăreanu, scrie digi24.ro.