Cimitir ilegal de proporții în comuna Smârdan: „Tone întregi de stârvuri, cadavre de animale îngropate”. Probele luate din apă au arătat prezența amoniul în doze de 30 de ori peste valorile normale

Publicat: 09 02. 2021, 11:42
Actualizat: 06 04. 2021, 14:34
Foto: Libertatea

Procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Constanța au deschis un dosar ce vizează incineratorul Cazacioc&Co, acolo unde se aduc stârvuri de vaci, porci și cai din toată Moldova și Dobrogea, inclusiv o parte a oilor înecate în Portul Midia. Anchetatorii au gasit tone de leșuri de animale care au fost îngropate și nu arse. Localnicii s-au plâns de mirosul din comuna tulceană Smârdan  și au alertat autoritățile.

 Cimitir ilegal de proporții în comuna tulceană Smârdan. Anchetatorilor li s-a făcut rău din cauza mirosului

Procurorii constănțeni care au descins în perioada 20 – 26 februarie au descoperit numeroase nereguli și chiar un cimitir ilegal de proporții, informează Libertatea.

Oamenii care au fost prezenți la descinderi au povestit că unora din echipa de control „li s-a făcut rău, le-a venit să vomite” din cauza mirosului, „deși erau -6 grade Celsius”.

„Sunt tone întregi de stârvuri, cadavre de animale îngropate acolo”, au mai spus sursele Libertatea. Circa 7 hectare ar fi afectate.

O altă problemă ține de inciderator, care nu are nici capacitate.

Însă nici măcar atât – au fost băgați vreo 4 porci care doar s-au «pârpălit»”, afirmă specialiști care au participat la reconstituirea solicitată de Parchet. Responsabilii și patronul au cerut stoparea procesului «că se ia foc»!”.

În apă, din zona de lângă incinerator, a fost găsit amoniu în doze de 30 de ori peste valorile normale

Probele luate din apă, din zona de lângă incinerator, au arătat că amoniul avea o valoare de 90,2 mg/litru, asta deși limita maximă în apele subterane este de 3 mg/litru. Așadar, valoarea depășește de 30 de ori limita maximă admisă.

Valorile azotului total și fosforului total depășesc de 8 ori, respectiv de 1,7 ori doza admisă.

Specialiștii care au fost în zonă spun că ar fi o problemă pentru Dunăre, atunci când plouă.

„Însă, când plouă, vine tot jegul de sus spre Dunăre”, spun oamenii.

Gelu-Daniel Cazacioc, patronul Cazacioc&Co, însă acesta a refuzat dialogul. Firma de „incinerare a deșeurilor animaliere” a generat 1,5 milioane de euro profit din 2,5 milioane de euro cifră de afaceri.