Cine sunt Maria Ressa și Dmitry Muratov, câștigătorii Premiului Nobel pentru Pace 2021 | GALERIE FOTO

Publicat: 08 10. 2021, 13:53
Actualizat: 08 10. 2021, 13:58

Jurnaliștii de investigație Maria Ressa și Dmitry Muratov sunt câștigătorii Premiului Nobel pentru Pace 2021, iar lupta lor permanentă pentru apărarea libertății de exprimare a fost recompensată de Comitetul Nobel norvegian.

De mulți ani, ambii jurnaliști s-au aflat în primele rânduri ale unei adevărate ”bătălii” duse împotriva cenzurii și a tuturor obstacolelor ridicate în fața adevărului.

Maria Ressa și Dmitry Muratov primesc Premiul Nobel pentru Pace 2021 ”pentru lupta lor curajoasă pentru libertatea de exprimare în Filipine și Rusia”. 

Dmitri Peskov, purtător de cuvânt al Kremlinului, a declarat că Dmitry Muratov este un jurnalist ”curajos”, care muncește ”cu perseverență”.

”Muncește cu perseverență, în concordanță cu idealurile sale proprii, le este dedicat, este talentat, este curajos”, a afirmat Dmitri Peskov, aceasta fiind prima reacție a Kremlinului după anunțul făcut de Comitetul Nobel norvegian.

Maria Ressa și Dmitry Muratov | Sursa Foto – Nobel Prize Facebook

Maria Ressa, co-fondator Rappler, companie de media digitală pentru jurnalism de investigație

În anul 2012, jurnalista Maria Ressa a fost co-fondatorul Rappler – companie de media digitală pentru jurnalism de investigație, aflându-se, încă, la conducere.

Pentru ea, libertatea de exprimare este fundamentală, luptând în permanență pentru a expune abuzul de putere, utilizarea violenței și autoritarismul în creștere în țara sa natală, Filipine.

În calitate de jurnalist și CEO al Rappler-ului, Maria Ressa a devenit ”un apărător neînfricat al libertății de exprimare”, menționează reprezentații Comitetului Nobel. Compania de media Rappler a concentrat atenția critică asupra controversatei campanii antidrog a regimului Duterte.

”Numărul deceselor este atât de mare încât campania seamănă cu un război purtat împotriva propriei populații a țării. Dna Ressa și Rappler au documentat, de asemenea, modul în care rețelele sociale sunt folosite pentru a răspândi știri false, a hărțui adversarii și a manipula discursul public”, menționează reprezentanții Comitetul Nobel norvegian.

Dmitry Andreievici Muratov a apărat de zeci de ani libertatea de exprimare în Rusia

La rândul său, jurnalistul Dmitry Andreievici Muratov a apărat, ani la rândul, libertatea de exprimare în Rusia, în condiții din ce în ce mai dificile. În 1993, a fost unul dintre fondatorii ziarului independent Novaja Gazeta, iar din anul 1995 este redactor-șef al ziarului

Novaja Gazeta este un ziar independent în Rusia de astăzi, promovând ”o atitudine fundamental critică față de putere”. Jurnalismul bazat pe fapte și integritatea profesională a redacției ziarului au făcut din acesta o sursă importantă de informații despre toate aspectele cenzurabile ale societății ruse menționate rar sau deloc de alte surse mass-media.

De la înființarea sa, în 1993, Novaja Gazeta a publicat articole critice pe subiecte care variază de la corupție, violența poliției, arestări ilegale, fraude electorale și ”fabrici de troli”, până la utilizarea forțelor militare rusești atât în ​​interiorul, cât și în afara Rusiei.

Adversarii Novaja Gazeta au contraatacat prin hărțuiri, amenințări, violență și crimă. De la apariție ziarului, șase jurnaliști ai săi au fost uciși, inclusiv Anna Politkovskaja, care a scris articole revelatoare despre războiul din Cecenia.

”În ciuda crimelor și amenințărilor, redactor-șef Dmitry Muratov a refuzat să abandoneze politica independentă a ziarului. El a apărat în mod constant dreptul jurnaliștilor de a scrie orice doresc despre orice vor, atâta timp cât respectă standardele profesionale și etice ale jurnalismului”, se menționează pe pagina nobelprize.org.