COMOARA paleontologică dintr-o stație de metrou din București. E un loc unic în lume însă puțini călători știu de acest tezaur deosebit

Publicat: 16 02. 2024, 10:09

Una dintre stațiile de metrou din București este cunoscută drept „Regina stațiilor de metrou”, însă puțini dintre călătorii care trec zilnic pe aici sunt conștienți de comoara paleontologică pe care o pășesc în fiecare zi.

Construită în perioada regimului comunist, stația Politehnica a devenit subiectul unei descoperiri remarcabile atunci când geologul Mihai Popa, student la acea vreme, a observat fosile marine în marmura utilizată pentru pavarea peronului.

„Am descoperit stația în anul 1994, când am început să lucrez acolo. Eram student în anul al cincilea când am remarcat fosilele acestea și evident m-au atras, am început să le studiez.

Veneam seară de seară și lucram, poți descoperi aici o poveste evoluționistă remarcabilă, o poveste cu tâlc”, spune geologul Mihai Popa, într-un articol publicat pe unibuc.ro.

Sursa foto: infoub.unibuc.ro

Fosilele descoperite în peronul stației de metrou au uimit oamenii de știință, oferind o fereastră către o „lume marină pietrificată” din perioada cretacică.

Stația este unică în lume datorită plăcilor de marmură pline de fosile marine, folosite pentru construirea peronului, acestea fiind extrase din Munții Gilău, din localitatea clujeană Săvădisla.

„A fost o întâmplare foarte fericită, o dorință din anul 1983 a lui Nicolae Ceaușescu de a decora toate stațiile de metrou doar cu roci ornamentale românești”, mai adaugă geologul Mihai Popa.

Plăcile placate cu aceste fosile ascund, de fapt, organisme fosilizate cretacice, cunoscute sub numele de rudiști.

Sursa foto: infoub.unibuc.ro

„Interesant este că în stația de metrou de la Politehnica, rudiștii pot fi văzuți în toate secțiunile, în toate planurile. Tot la stația Politehnica mai găsim și gastropode, corali, stromatolite și alge roșii.

Toți străinii pe care am reușit să-i aduc în subteran s-au declarat absolut fascinați de conservarea, de diversitatea fosilelor și de mesajul din spatele stației”, afirmă geologul Mihai Popa.