Una dintre firmele de salubritate din Sectorul 1, angajată de primarul Clotilde Armand în starea de alertă , nu avea autorizație de funcționare în Capitală (DOCUMENT)

Publicat: 13 09. 2021, 23:56
Actualizat: 14 09. 2021, 01:04

Firma de salubritate REBU, contractată de primarul Sectorului 1, Clotilde Armand, în perioada stării de alertă declarată din cauza gunoaielor, nu avea autorizație să funcționeze în Capitală.

Compania putea să adune gunoiul doar din Ilfov, conform unui document oficial intrat în posesia Gândul.

Astfel, comisarii Gărzii Naționale de Mediu – Comisariatul Municipiului București au constatat și răspuns oficial, la solicitarea Romprest (compania de salubritate aflată în conflict cu edilul sectorului 1), că REBU are autorizație să își desfășoare activitatea doar în Ilfov.

Și, pentru funcționarea fără autorizație pe raza Municipiului București, REBU a primit o amendă de 30.000 de lei și orice activitate pe raza orașului a fost suspendată până la obținerea autorizației de mediu, potrivit sursei citate.

Cum s-a ajuns la conflictul dintre compania Romprest și Clotilde Armand și de ce s-a instaurat starea de alertă în sectorul 1

Romprest are exclusivitatea la salubrizare în Sectorul 1, în urma delegării de serviciu pe care a primit-o de la Consiliul Local al Sectorului 1 pe 30 iunie 2008.

Dar, încă de când a preluat mandatul, edilul Clotilde Armand a susținut că tarifele pe care le încasează Romprest, în cadrul contractului de delegare, sunt umflate și că, în cadrul unui raport al Autorității Naționale de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilități Publice (ANRSC), ar avea de recuperat bani de la compania de salubritate în instanță.

Apoi, Primăria Sectorului 1 făcut doar plăți parțiale către Romprest, iar în acest context societatea de salubrizare a redus frecvența operațiunilor de curățenie.

Așa au apărut munți de gunoaie în Sectorul 1, iar Clotilde Armand a cerut Instituției Prefectului să instituie stare de alertă în sectorul 1, astfel încât să poată contracta și alte companii de curățenie.

Ceea ce s-a întâmplat, într-un final, după ce prefectul Capitalei, Alin Stoica, a amânat o dată decizia. După ce s-a decretat starea de alertă, Primăria Sectorului 1 a contractat mai întâi compania Brai Cata SRL, pentru a ridica sutele de tone de deșeuri adunate pe spațiul verde, pe străzile dintre blocuri, pe marile bulevarde, dar mai ales în zona ghenelor. Apoi a semnat un contract și cu REBU, la care acționar este și Consiliul General al Municipiului București (CGMB).

GALERIE FOTO: Alexandra Pandrea/Gândul