Costel Alexe, trimis în judecată de DNA, fiind acuzat că a primit mită 22 de tone de tablă | UPDATE: Reacția președintelui CJ Iași

Publicat: 20 06. 2022, 16:53
Actualizat: 20 06. 2022, 17:57
Sursă FOTO: Andreea Alexandru - Mediafax Foto

Costel Alexe, președintele Consiliului Judeţean Iaşi, a fost trimis în judecată de procurorii Direcției Naționale Anticorupție pentru luare de mită și instigare la delapidare, fiind acuzat că ar fi primit 22 de tone de tablă de la o persoană din conducerea unui combinat siderurgic.

„La data de 6 aprilie 2020, inculpatul Alexe Costel, în calitate de ministru al Mediului, Apelor și Pădurilor ar fi pretins, în mod direct, de la o persoană din conducerea unui combinat siderurgic, mai multe produse din tablă (tablă cutată, țeavă pătrată, țeavă rectangulară și rulouri de tablă) în legătură cu îndeplinirea atribuțiilor sale de serviciu referitoare la alocarea, cu titlu gratuit, către fabrica respectivă, a certificatelor de emisii de gaze cu efect de seră și la monitorizarea măsurilor luate de această fabrică pentru închiderea unui depozit de deșeuri neconforme (haldă de zgură)”, se precizează în comunicatul emis de DNA.

Cele 22 de tone de tablă ar fi fost primite, spun procurorii, pe 23 aprilie și 7 iulie 2020 la punctul de lucru al unei societăți comerciale care era administrată de o persoană apropiată ministrului.

Potrivit comunicatului DNA, valoarea foloaselor primite ca mită se ridică la 99.956 lei, reprezentând contravaloarea produselor siderurgice, a manoperei și a transportului.

Dosarul a fost trimis spre judecare la Înalta Curte de Casație și Justiție

„Ulterior, pentru a crea o aparență de legalitate scoaterii din gestiune și remiterii cu titlu de mită a produselor siderurgice, directorul general ar fi determinat două subalterne (trimise în judecată în aceeași cauză) să încheie două contracte de sponsorizare cu o asociație controlată de ceilalți trei inculpați, persoane fizice. În perioada decembrie 2020 – ianuarie 2021, pentru a-și crea un „alibi juridic” necesar justificării primirii foloaselor necuvenite, aceleași trei persoane au întocmit mai multe documente false (contracte de închiriere, note contabile, etc.)”, au mai precizat procurorii.

Dosarul a fost trimis spre judecare la Înalta Curte de Casație și Justiție, iar asupra bunurilor primite în acest context s-a instituit sechestru.

Ce spune Costel Aexe despre acest dosar

„Cred în adevăr!

Deși pare paradoxal, astăzi, în urma acestei noi etape judiciare, o parte din mine capătă încredere și speranță că după mai bine de un an, am ocazia să îmi demonstrez nevinovăția și adevărul să iasă la iveală, oprind această campanie furibundă de denigrare la adresa mea și a familiei mele.

Am spus din capul locului că vreau ca acest dosar să fie finalizat cât mai repede pentru că telejustiția și adversarii politici nu au făcut decât să rostogolească în aceste 18 luni fel de fel de supoziții, neadevăruri, dezvoltând teorii și scenarii care nu au nimic în comun cu realitatea și adevărul.

De astăzi pot vorbi liber, pot să mă apăr și să demontez piesă cu piesă un dosar care este construit pe speculații, un dosar care a ținut agenda publică la nevoie, adică atunci când au trebuit să fie reașezate taberele politice, când au trebuit să fie bifate țintele de integritate, când a fost nevoie de o pârghie.

Toate aceste aspecte le voi dezvolta la momentul potrivit.

Astăzi, în schimb, o spun răspicat și timpul va demonstra: nu am cerut și nu am condiționat niciodată în cariera mea publică, cu atât mai puțin în perioada cât am fost ministru, exercitarea atribuțiilor de primirea vreunui folos material sau orice fel de avantaj”, a reacționat Alexe pe Facebook.