Cozi interminabile la intrarea în Grecia. Turiştii români, nevoiți să aștepte ore în șir să treacă de vama Kulata – Promachonas

Publicat: 12 06. 2021, 15:53
Actualizat: 12 06. 2021, 15:55
Cozi interminabile la intrarea în Grecia. Turiştii români, nevoiți să aștepte ore în șir să treacă de vama Kulata - Promachonas

Mai mulți turişti români care au plecat în vacanță în Grecia au avut parte de o surpriză neplăcută. În această dimineață, la vama Kulata – Promachonas, românii au fost nevoiți să aștepte câteva ore pentru a intra în Grecia.

Coada de mașini s-a întins pe zeci de kilometri, fapt care a dat peste cap planurile românilor. Aceștia au semnalat, pe pagina de Facebook Forum Grecia, că au stat câteva ore pentru a trece granița la Kulata- Promachonas.

„O dovadă de lipsă de respect pentru turiști”

„Bună ziua, știu că este alegerea noastră să vizităm Grecia și trebuie să ne supunem cerințelor dar … ceea ce se întâmplă acum in vama Promachonas este o dovadă de lipsă de respect pentru turiști. Am ajuns in vama la 8.00 și sunt sute de mașini în față. Nu se testează nimic în acest moment dar fiecare mașină petrece minute bune la ghișeu … mă simt ca la ANAF, mai am de așteptat cel puțin 4 ore. Cred că pentru îmbunătățirea relațiilor turistice între Grecia și România mai este puțin mai mult de lucrat. Zic și eu … acum îi înțeleg pe cei care aleg alte destinații. Din dragoste pentru Grecia nu cred că voi reveni curând daca nu se schimbă modul de abordare al situației prezente.
Later edit: poze după 4 ore de așteptare, mai avem vreo 2 ore de stat. Asta înseamnă 1.2 km in 6 ore”, susține o persoană.

„Cei care veti ajunge la vama Kulata- Promachonas sa va asteptati la ore bune de stat. Stau de 2 ore si am mers mai putin de 500 m. Si mai am 500 m pana la controlul documentelor. / Am stat 3 ore si jumătate pt 1 km. Nu s-au uitat nici pe PLF-uri, nici pe certificatul de vaccinare, nu am fost niciunul testați…..”, a spus o altă persoană.

Cum s-a ajuns în această situație

Dan Adrian Drăgan, reprezentantul comunității Forum Grecia, a precizat, într-o intervenţie la Digi24, care ar putea fi explicația. El a spus că turiștii nu se informează înainte să plece la drum și nu completează formularul LPF (Passanger Locator Form). Fiecare persaonă care intră în Grecia trebuie în completeze și să îl prezinte la vamă.

„Am încercat și noi să vedem care e problema, am luat legatura cu reprezentanții turismului elen, ne-au spus că știu care e situația și încearcă să fluidizeze traficul. Ambasada României la Atena, chiar dacă nu răspunde tuturor cetățenilor, știe despre situație și încearcă să găsească o soluție astfel încât să se poată trece mai repede. Până la soluție, care ar fi să anuleze verificarea PLF-urilor, vă spun care cred eu că sunt soluțiile: observăm de ceva timp că turiștii își încep concediile sâmbătă dimineața, poarte ar fi bine să se reorienteze, să plece de vineri sau luni, aceasta este prima cauză a aglomerării.

A doua este că Grecia încearcă să păstreze o rată a infectărilor cât mai scăzută și țara ca o destinație sigură. Din acest motiv, la frontieră trebuie să prezentăm pe lângă documente și adeverința de vaccinare, dar și LPF-ul (Passanger Locator Form), care se poate completa cu 24 de ore înainte de călătorie, online pe travel.gov.gr și poate fi arătat direct de pe telefonul mobil. Românii trebuie să se informeze înainte de a pleca la drum pentru a evita acest timp de neplăceri. Cei mai în vârstă pot solicita ajutorul celor mai tineri, dacă întâmpină probleme”, a spus reprezentantul Forum Grecia.