Cum poate fi anulată o amendă de circulație. Unde greșesc mulți polițiști rutieri

Publicat: 14 11. 2023, 15:40
Actualizat: 14 11. 2023, 16:56

Singura modalitate prin care șoferii sancționați de polițiștii rutieri pot scăpa de plata amenzilor sau, după caz, își pot păstra permisele de conducere dacă acestea au fost suspendate este printr-o decizie a instanței de judecată. Iar șoferii pot profita de mai multe greșeli uzuale ale polițiștilor sau polițiștilor locali.

Potrivit OUG nr. 168/2022 privind unele măsuri fiscal-bugetare şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative, publicată în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 1186 din 9 decembrie 2022, punctul de amendă a fost îngheţat la nivelul de 145 de lei.

Pentru cei care nu știu, există cinci clase de amenzi, după cum urmează:

clasa I: 290 sau 435 de lei (două sau trei puncte-amendă);
clasa a II-a: 580 sau 725 de lei (patru sau cinci puncte-amendă);
clasa a III-a: de la 870 la 1.160 de lei (de la șase la opt puncte-amendă);
clasa a IV-a: de la 1.305 la 2.900 de lei (de la nouă la 20 de puncte-amendă);
clasa a V-a, care vizează exclusiv societățile comerciale: de la 3.045 la 14.500 de lei (de la 21 la 100 de puncte-amendă).

Pentru ca procesul verbal de contravenție să poată fi anulat de judecători, este nevoie ca acesta să prezinte anumite vicii, care sunt destul de frecvente, în condițiile în care, statistic vorbind, aproape jumătate dintre amenzile contestate în instanță sunt anulate.

Amenzile trebuie contestate în termen de 15 zile

În acest sens, pentru a fi valabil, un proces verbal de contravenție trebuie că conțină numele și prenumele agentului constatator, numele și prenumele contravenientului, codul numeric personal – pentru persoanele care au atribuit un asemenea cod, iar, în cazul persoanei juridice, denumirea și sediul acesteia, fapta săvârșită, data comiterii acesteia și, la final, semnătura agentului constatator.

Lipsa oricărui element de identificare dar și dacă presupusa faptă nu e descrisă suficient de convingător, duce la anularea procesului verbal.

Totodată, procesul verbal trebuie să conțină și instanța la care se depune plângerea contravențională în funcție de locul în care s-a aplicat amenda, dar și faptul că termenul legat în care sancțiunea poate fi contestată este de 15 zile.

Plângerea contravențională suspendă executarea amenzilor, de la data înregistrării acesteia la instanță și până la pronunțarea hotărârii judecătorești, iar acest lucru se aplică inclusiv cu privire la situațiile de suspendare a permisului.

CITEȘTE ȘI:

Ce trebuie să facă diabeticii din România pentru a obține permisul de conducere. Legea s-a înăsprit mult!

10 pași ca să-ți preschimbi permisul auto dacă a expirat