Cutia milei intră în era tehnologiei la Cluj. „Donezi la biserică cu cardul, ați mai văzut așa ceva?”

Publicat: 20 12. 2022, 12:19

This browser does not support the video element.

Cutia milei intră în era tehnologiei la Cluj-Napoca. La Biserica romano-catolică „Sfântul Mihail” din capitala Ardealului a apărut un nou tip de cutie a milei: una digitală.

Astfel, biserica se adaptează noilor vremuri și, pentru că tot mai mulți oameni nu mai au bani cash asupra lor, le permite credincioșilor să contribuie cu cardul la bugetul bisericii.

Un clujean a postat pe o rețea de socializare imagini cu cea mai modernă cutie a milei din Cluj-Napoca.

„La Cluj donezi la biserică cu cardul”, a scris Szilárd Tóth, cel care a publicat filmulețul cu „minunea” electronică, potrivit stiridecluj.ro.

Se poate plăti chiar și contactless

Cutia milei instalată în biserica din Cluj le permite credincioșilor chiar să plătească contactless.

Sute de persoane au comentat în doar o zi imaginile publicate de clujean pe TikTok.

„Și mai auzi pe unii preoți că tehnologia e unealta necuratului”; „Venirea e aproape pe zi ce trece”;„Primește și bitcoin?”; „Să înțeleg că e setat și prețul?”, sunt doar câteva dintre comentariile ironice ale internauților.

Un internaut precizează însă, că în acea seară, în biserica „Sfântul Mihail” avea loc și un concert, iar la eveniment a fost organizată o strângere de fonduri pentru un băiețel bolnav, mai notează presa locală.

Câți lei are salariu un preot în România, în 2022. Unde ajung, de fapt, banii donați de enoriași în „cutia milei”

Dacă v-ați întrebat vreodată ce salarii primesc preoții, dar și ce se întâmplă cu banii pe care îi donați în celebra „cutie a milei”, vă oferim un răspuns pentru ceea ce înseamnă anul 2022.

Ei bine, salariul unui preot nu este fix și diferă în funcție de statutul pe care îl deține fiecare în rândurile Bisericii.

Astfel, un novice câștigă un salariu net de sub 2.000 de lei, dar cei cu vechime pot încasa și peste 8.000 de lei.

Mulți enoriași și nu numai se întreabă ce se întâmplă cu banii strânși în „cutia milei”, sume donate la diferite sărbători sau în timpul slujbelor.

În general, acești bani pot fi folositi pentru întreținerea bisericii respective, cum ar fi plata facturilor la utilități sau diverse reparații ori renovări, dar și pentru diferite activități sociale. În unele locuri, sumele de bani respective ar putea fi împărțite între preoți.

Însă, preoții suțin că enoriașii nu sunt obligați să doneze bani sau alimente și nici nu li se impune o anumită sumă de bani, dar fiecare oferă după posibilități.