Câți lei are salariu un preot în România, în 2022. Unde ajung, de fapt, banii donați de enoriași în „cutia milei”

Câți lei are salariu un preot în România, în 2022. Unde ajung, de fapt, banii donați de enoriași în „cutia milei”
FOTO - caracter ilustrativ: Pexels
Publicat: 25/05/2022, 20:40
Actualizat: 25/05/2022, 20:42

Dacă v-ați întrebat vreodată ce salarii primesc preoții, dar și ce se întâmplă cu banii pe care îi donați în celebra „cutie a milei”, vă oferim un răspuns pentru ceea ce înseamnă anul 2022.

Ei bine, salariul unui preot nu este fix și diferă în funcție de statutul pe care îl deține fiecare în rândurile Bisericii.

Astfel, un novice câștigă un salariu net de sub 2.000 de lei, dar cei cu vechime pot încasa și peste 8.000 de lei.

  • Preot definitiv (cu studii medii)- 3.650 lei brut.
  • Preot la început de drum (cu studii superioare) – 3.700 lei brut;
  • Preot de gradul II (cu studii superioare)- 3.900 lei;
  • Episcop – 5.000 de lei;
  • Mitropolit- 7.500 de lei;
  • Patriarh- peste 8.000 de lei;

În acest an, sprijinul financiar pentru salarizarea personalului de cult, prin bugetul Secretariatului de Stat pentru Culte, este de 751,2 milioane lei.

Unde ajung banii donați de enoriași în „cutia milei”

Mulți enoriași și nu numai se întreabă ce se întâmplă cu banii strânși în „cutia milei”, sume donate la diferite sărbători sau în timpul slujbelor.

În general, acești bani pot fi folositi pentru întreținerea bisericii respective, cum ar fi plata facturilor la utilități sau diverse reparații ori renovări, dar și pentru diferite activități sociale. În unele locuri, sumele de bani respective ar putea fi împărțite între preoți.

Însă, preoții suțin că enoriașii nu sunt obligați să doneze bani sau alimente și nici nu li se impune o anumită sumă de bani, dar fiecare oferă după posibilități.

Marian Popescu
Marian Popescu este pasionat de tot ce înseamnă jurnalism, de-a lungul timpului activând în tv, radio și mai ales în presa online. După ce a absolvit o facultate de profil, a scris pentru site-uri precum antena1.ro (a1.ro), Observator.tv (actualul citeste mai mult