CUTREMUR în România, duminică dimineața / Cele mai noi informații de la INFP

Publicat: 10 03. 2024, 12:09
FOTO - Caracter ilustrativ

Un cutremur slab, cu magnitudinea 3,4, s-a produs duminică la ora locală 10:37 în judeţul Vrancea, potrivit informaţiilor publicate de Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INCDFP).

Cutremurul s-a produs la adâncimea de 110 km în apropierea următoarelor oraşe: 28 km nord-vest de Focşani, 74 km nord de Buzău, 77 km sud-vest de Bârlad, 82 km sud de Bacău, 83 km est de Sfântu-Gheorghe şi 99 km est de Braşov.

De la începutul lunii martie, în România s-au înregistrat 11 cutremure, cu magnitudini cuprinse între 2,5 şi 3,9 pe Richter. Cel mai mare seism din acest an a avut o magnitudine de 4,3 şi s-a produs în judeţul Vrancea, la o adâncime de 74 km, în data de 15 ianuarie 2024, conform Agerpres.

Anul trecut, cea mai mare mişcare tectonică, de magnitudine 5,7, a avut loc în data de 14 februarie, în judeţul Gorj, la o adâncime de 6,3 km.

Ce trebuie să faci în caz de cutremur

  • Clădirile trebuie părăsite calm, fără a lua lucruri inutile, iar drumul spre ieşire trebuie verificat cu grijă, pentru a evita expunerea la pericole.
  • Pentru orice eventualitate, trebuie prevenită rănirea provocată de căderea unor tencuieli, cărămizi, etc. la ieşirea din clădire, utilizând o cască de protecţie sau, în lipsa acesteia, un scaun (taburet) ori alt obiect protector (geantă, ghiozdan, cărţi groase, etc.).
  • Dacă la ieşire uşile sunt blocate, trebuie să se acţioneze fără panică pentru deblocarea acestora. Dacă uşile nu pot fi deblocate, se recomandă spargerea geamului, curăţirea ramei şi a zonei de cioburi, utilizând un scaun, o vază, etc. şi evacuarea prin golul astfel creat.
  • În cazul în care, în urma unui cutremur sunt persoane rănite, acestea trebuie să fie eliberate din locurile unde au rămas prinse și trebuie să li se acorde primul ajutor.