Dan Nica: „Creșterea prețurilor nu are legătură cu războiul. E speculă”

Publicat: 15 06. 2022, 16:10
Sursa: MEDIAFAX FOTO

Europarlamentarul Dan Nica spune că, din punctul său de vedere, creșterea puternică a prețurilor la energie din ultima perioadă este rezultatul speculei.

El a declarat, pentru Antena3, că nu consideră că aceste creșteri au legătură nici cu războiul din Ucraina, nici cu revenirea economiei după pandemie.

„Contextul este așa: eu fac parte dintre aceia care cred că această creștere a prețurilor nu are legătură nici cu războiul din Ucraina, nici cu revenirea economică după pandemia pe care am traversat-o cu toții. Are legătură într-o proporție foarte mare cu speculații. Cu specularea prețului.

Când spun specularea prețului, eu spun așa: că dacă tu cumperi gazul, că îl cumperi cu o sumă, să spunem cu 100 de euro, tu, în mod normal, ca să fii profitabil, ar trebui să vinzi acea cantitate cu, dacă media profitabilității în Uniunea Europeană este undeva de 10-12%, să spunem cu 110 euro, chiar 120. Există un hub de gaze la Amsterdam unde acolo se vinde acest gaz și cu 300 de euro. Deci fără nicio legătură cu prețul de achiziție.

De aceea eu spun că aceasta este o speculă și din ianuarie am început la fiecare întâlnire să spun că este inadmisibil să constatăm cu toții că oamenii plătesc facturi mai mari la electricitate și la gaz și că vom avea inflație. Lucru care s-a confirmat”, spune Dan Nica.

Dan Nica: Obiectivele climatice trebuie atinse într-un mod inteligent

Referitor la obiectivele europene referitoare la reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră, europarlamentarul susține că acestea ar trebui atinse într-o manieră inteligentă, astfel încât să nu fie afectate locurile de muncă sau productivitatea și care să permită dezvoltarea.

„Când se adoptă o lege la nivelul Uniunii Europene, ea nu este perfectă pentru toate statele membre. Și întrebarea este cum faci ca să miști acea legislație astfel încât pentru România să fie cât mai bună, adică să nu ne lovească foarte puternic, să ne ajute. Fiecare trage să fie cât mai bine pentru țara lui, de aceea noi suntem aici, ca să ne asigurăm că în momentul în care adoptăm o legislație ea are acele prevederi care țin cont și de specificul țării noastre”, a mai spus europarlamentarul.