Șeful Consiliului Concurenței explică de ce au explodat prețurile: ”Avem un război la graniţa noastră de est, criza de securitate are consecințe economice”

Șeful Consiliului Concurenței explică de ce au explodat prețurile: ”Avem un război la graniţa noastră de est, criza de securitate are consecințe economice”
Bogdan Chirițoiu / Foto - Mediafax
Publicat: 14/06/2022, 14:02

În timpul conferinței „Provocări concurenţiale în noul context economic”, Bogdan Chirițoiu – șeful Consiliului Concurenței – a încercat să explice de ce au explodat prețurile în România, context în care portofelele românilor sunt din ce în ce mai ”subțiri”.

Totul s-ar datora războiului din Ucraina, a spus Bogdan Chirițoiu, criza de securitate având repercusiuni negative în plan economic.

”Acum avem un război la graniţa noastră de est. Din nou, este un lucru pe care generaţiile noastre nu l-a mai întâlnit. La mine în familie erau poveştile bunicilor despre ce s-a întâmplat când au venit ruşii în 1944. Avem o criză serioasă din punct de vedere al securităţii naţionale şi ea are consecinţe economice. Şi ele sunt de fapt legate şi acesta ar fi unul dintre lucrurile pe care care voiam să-l spun astăzi. Vedem toţi inflaţia, suntem nemulţumiţi, vrem să existe soluţii, dar ca să votăm soluţii trebuie să înţelegem cauzele”, a declarat Bogdan Chirițoiu.

”Nu poţi să vii cu tratamente, nu poţi să rezolvi probleme dacă nu înţelegi ce cauzează acele probleme. Şi mi se pare că vorbim insuficient la noi în ţară, în restul Europei lucrurile cred că sunt mai clare, la noi în ţară nu cred că explicăm suficient de mult opiniei publice că este (…) principala cauză a creşterii de preţuri în România este războiul Rusiei în Ucraina”

Bogdan Chirițoiu

”Rusia se pregătea de invazie şi voia să aibă mai multă forţă de a negocia, de a şantaja…”

Șeful Consiliului Concurenței a adus în discuție şi un raport al Agenţiei pentru Cooperarea Autorităţilor de Reglementare din Domeniul Energiei (ACER).

Raportul respectiv arată cu preţurile cresc la gaze de la mijlocul anului trecut, atunci când Rusia şi-a redus livrările de gaze în Europa.

”La vremea aceea nu înţelegeam de ce face Rusia asta. Ne întrebam anul trecut de ce se întâmplă. Acum ştim de ce făcea. Pentru că se pregătea de invazie şi voia să aibă mai multă forţă de a negocia, de a şantaja, puteţi să numiţi cum doriţi, faţă ţările din Uniunea Europeană. Acum înţelegem. Ceea ce părea straniu anul trecut acum are sens. Vedem logică lor. Creşterea preţului la gaze a antrenat creşterea şi a preţului la electricitate. Iar de aici lucrurile se răspândesc în economie şi conduc la inflaţie”, a mai spus Bogdan Chiriţoiu, potrivit stiripesurse.ro.

”Şi ştiu că nu este foarte uşor de explicat. Oamenii o să spună: dar ce treabă are războiul din Ucraina cu nu ştiu ce produs, cu nu ştiu, cu preţul alimentelor sau alimente care nu vin din Ucraina? Sau: domnule, dar noi am avut inflaţie şi anul trecut când nu era niciun război în Ucraina? Inflaţia deja începe de anul trecut, cresc preţurile la energie”

Bogdan Chiriţoiu

Cristian Lisandru
S-a născut în București, pe data de 18 iulie 1968, și este absolvent al Facultăţii de Jurnalism, specializarea Comunicare. Activitatea jurnalistică – editorialist GÂNDUL.RO, scriind articole de investigație, politică internă, politică citeste mai mult