Decizie fără precedent în justiție. O persoană atacată de urs este despăgubită cu 15.000 de euro

Publicat: 22 07. 2021, 18:19

O instanță de judecată din România a dat o primă sentință împotriva statului român, care ar trebui să plătească despăgubiri de 15.000 de euro unei persoane, care a fost atacată de urs și a cerut despăgubiri în instanță. 

O primă sentință dată de o instanță de judecată din România arată că o persoană atacată de urs este despăgubită. Valoarea stabilită este de 15.000 de euro.

Pârâtul este o persoană care a fost atacată de urs în 2018 în gara din Băile Tuşnad. Potrivit primarului, bărbatul se deplasa spre serviciu şi aproape de gară a fost atacat de urs. Urmare evenimentului, bărbatul a suferit mai multe intervenții chirurgicale mai ales la partea de abdomen şi la picioare.

Pentru că nu avea bani pentru operații bărbatul a dat în judecată statul român şi după doi ani o instanţă i-a dat câștig de cauză.

Într-o intervenţie la Antena 3 primarul din Băile Tuşnad, Zsolt Butyka, a precizat că bărbatul va fi despăgubit de minister.

Ministrul Mediului, Tanczos Barna, a făcut anunțul, joi.

„Avem prima sentință împotriva statului român, de 15.000 de euro, dată de o instanță din România, prin care o persoană atacată de urs a dat în judecată statul roman și a cerut despăgubiri. Și instanța a spus clar că entitatea responsabilă pentru acel atac este entitatea care a protejat acel animal și care este, cu ghilimele de rigoare, „proprietarul ursului”, ceea ce este o ciudăţenie, dar proprietarul speciei strict protejate este statul român.”, a declarat joi ministrul Mediului Tanczos Barna, în cadrul unei conferințe pe tema recent adoptatei Ordonanțe privind intervenția în cazul urșilor care coboară în localități.

Ordonanța de Urgență pentru intervenția imediată în cazul urșilor a fost aprobată miercuri, în ședința de Guvern.

Actul normativ reglementează modul de intervenție imediată pentru prevenirea și combaterea atacurilor exemplarelor de urs brun asupra cetățenilor și bunurilor acestora în intravilanul localităților prin capturare/relocare sau extragerea prin împușcare sau eutanasiere.

În cazul urşilor agresivi se va putea interveni imediat, iar în cazul celorlaţi intervenţia va fi graduală, existând posibilitatea să foe alungaţi, tranchilizaţi şi împuşcaţi.

Cine decide împușcarea urșilor

Echipa de intervenție este condusă de primar/viceprimar și este formată din jandarm, vânător și medic veterinar, iar decizia dacă animalul este ucis sau nu aparține echipei de intervenție.

De asemenea, proiectul prevede că „împiedicarea prin orice mijloace a intervenției imediate constituie contravenție și se sancţionează cu amendă contravențională între 7.000 și 10.000 lei.”