Decizie importantă a Parlamentului European: se va numi ”certificat UE COVID-19” , va fi valabil un an și nu va limita dreptul la liberă circulație

Publicat: 29 04. 2021, 11:59
Actualizat: 09 06. 2021, 11:59
Credit line: Profimedia/ caracter general

Parlamentul și-a adoptat joi poziția de negociere cu privire la propunerea de certificat pentru a reafirma dreptul la libera circulație în Europa în timpul pandemiei.

Deputații solicită certificatul pentru a evita carantina și pentru ca PCR-urile de călătorie să fie gratuite, precum și să fie foarte precauți în privința confidențialității datelor. Dar atât Comisia Europeană, cât și guvernele UE reprezentate în Consiliu califică aceste cereri și, prin urmare, vor negocia în trei direcții de acum înainte cu scopul de a ajunge la un acord în următoarele săptămâni, astfel încât certificatul să poată intra în vigoare în iunie.

Documentul, care poate fi în format digital sau pe suport de hârtie, va atesta că o persoană a fost vaccinată împotriva coronavirusului sau, în funcție de caz, că a obținut recent un rezultat negativ al testului sau că a trecut printr-o infecție anterioară cu virusul. Cu toate acestea, certificatele UE COVID-19 nu vor servi drept document de călătorie și nici nu vor deveni o condiție prealabilă pentru exercitarea dreptului la liberă circulație, afirmă eurodeputații.

Teste gratuite pentru COVID-19 și fără restricții de călătorie suplimentare

Titularii unui certificat UE COVID-19 nu ar trebui să facă obiectul unor restricții de călătorie suplimentare, cum ar fi carantina, autoizolarea sau testarea, potrivit Parlamentului. Eurodeputații au subliniat că țările UE ar trebui „să asigure teste universale, accesibile, în timp util și gratuite”.

Într-o dezbatere de miercuri (27 aprilie), înainte de votul din Parlamentul European, coordonatorul principal al negocierilor, europarlamentarul socialist Juan Fernando López Aguilar, a subliniat că viitoarea schemă trebuie să pună capăt „situației haotice actuale” de „unilateral și măsuri discriminatorii „.

Eurodeputații au fost de acord ca noul „certificat UE COVID-19” — în locul „adeverinței electronice verzi”, conform propunerii Comisiei — ar trebui să fie valabil timp de 12 luni și nu mai mult.

Comisarul pentru Justiție, Didier Reynders, a declarat miercuri că „Comisia propune să mențină certificatul separat și posibilele sale utilizări pentru moment. Nu ar trebui să ne împiedicăm în discuțiile privind ridicarea sau nu a restricțiilor pentru titularii de certificate”, a explicat el și a insistat că există încă o lipsă de dovezi științifice cu privire la contagiozitatea persoanelor vaccinate, mai ales având în vedere virulența noilor variante.

Compatibilitatea cu inițiativele naționale

Parlamentul dorește să se asigure că certificatul UE funcționează în paralel cu orice inițiativă instituită de statele membre, care ar trebui să respecte, de asemenea, același cadru juridic comun.

Statele membre trebuie să accepte certificatele de vaccinare eliberate în alte state membre pentru persoanele ce au primit un vaccin autorizat pentru utilizare în UE de către Agenția Europeană pentru Medicamente (EMA) (în prezent Pfizer-BioNTech, Moderna, AstraZeneca și Janssen), susțin eurodeputații. Va fi la latitudinea statelor membre să decidă dacă acceptă, de asemenea, certificatele de vaccinare eliberate în alte state membre pentru vaccinurile enumerate de Organizația Mondială a Sănătății (OMS) pentru utilizare de urgență.

Garanții privind protecția datelor

Certificatele vor fi verificate pentru a preveni frauda și falsificarea, precum va fi verificată și autenticitatea sigiliilor electronice incluse în document. Datele cu caracter personal obținute din certificate nu pot fi stocate în statele membre de destinație și nu va exista o bază de date centrală la nivelul UE. Lista entităților care vor prelucra și primi date va fi publică, astfel încât cetățenii să își poată exercita drepturile în materie de protecție a datelor în temeiul Regulamentului general privind protecția datelor.

Propunerea legislativă privind cetățenii UE a fost aprobată cu 540 de voturi pentru, 119 împotrivă și 31 abțineri, în timp ce propunerea privind resortisanții țărilor terțe a fost adoptată cu 540 de voturi pentru, 80 împotrivă și 70 abțineri. Votul a avut loc miercuri, rezultatele fiind anunțate joi dimineața. Atât Parlamentul, cât și Consiliul sunt acum gata să înceapă negocierile. Obiectivul este de a se ajunge la un acord înaintea sezonului turistic de vară.