INTERVIU | Comisarul european pentru Transporturi explică de când putem călători cu adeverința electronică verde și de unde o luăm. ”Va putea fi solicitată și în forma digitală, stocată pe un dispozitiv mobil”

INTERVIU | Comisarul european pentru Transporturi explică de când putem călători cu adeverința electronică verde și de unde o luăm. ”Va putea fi solicitată și în forma digitală, stocată pe un dispozitiv mobil”
/Sursă Foto: www.europarl.europa.eu / Profimedia.ro
Publicat: 28/04/2021, 13:00
Actualizat: 28/04/2021, 13:17

Adina Vălean, comisarul european pentru Transporturi, a vorbit într-un interviu pentru GÂNDUL.RO despre adeverința electronică verde și despre cum vor putea călători oamenii din statele Uniunii Europene în perioada următoare.

  • De când se poate călători în străinătate cu certificatul verde european?
  • De unde poate fi obținută adeverința electronică verde?
  • Mai au nevoie de test persoanele care au obținut certificatul verde european?
  • Statele UE pot condiționa călătoriile în străinătate de vaccinare și adeverința electronică verde?
  • Poate un stat european să interzică intrarea pentru persoanele nevaccinate?

Demnitarul a explicat ce beneficii vor avea cetățenii care urmează să intre în posesia acestui document și a făcut o prognoză despre cum va fi vara celor care vor dori să călătorească în străinătate.

Oficialul european a dezvăluit și proiectul prin care Comisia dorește să dezvolte, împreună cu partenerii internaționali, un sistem de verificare a certificatului încă din etapa de check-in online – pentru aviație, gândit în scopul evitării cozilor din aeroporturi. 

Cum i-ați explica unei persoane care nu este în temă, ce este adeverința electronică verde?

Pe scurt, un facilitator al călătoriilor, al redeschiderii, al ridicării restricțiilor în mod coordonat. De fapt, principalul obiectiv este să simplificăm procedurile de călătorie.

Este un document care poate stoca trei tipuri de informații – despre testare, vaccinare sau imunitatea dobândită în urma bolii.  E un document standard, interoperabil, acceptat de toate țările Uniunii Europene.

Certificatul verde nu este un pașaport care determină statele membre să permită sau nu o călătorie. Nu este o condiție prealabilă pentru libera circulație, pentru că libera circulație este deja un drept fundamental al cetățenilor Uniunii Europene.

Adina Vălean, comisar european pentru Transporturi

Cum va funcționa și cum vor fi ajutați propriu-zis cetățenii europeni de această adeverință?

În acest moment, dovezile privind vaccinarea arată diferit, în state diferite. Unele sunt doar în limba țării emitente. Altele conțin mai multe informații, altele mai puține. Unele sunt completate manual, altele stocate digital. La fel se întâmplă și cu testele PCR – formate diferite, de la laboratoare diferite.

În acest moment, e complicat să călătorești și să fii sigur că vei avea la tine dovezile, în formatul potrivit, pentru autoritățile de frontieră din statul de destinație.

Un document unic, însă, care să aibă informații despre testare, sau vaccinare, sau imunitate naturală, un document citibil printr-un cod de bare va face lucrurile mult mai simple pentru pasageri, operatorii din transporturi sau autoritățile de frontieră.

Documentul va putea fi solicitat în forma lui digitală și stocat pe un dispozitiv mobil sau în formă fizică, pe hârtie.

Certificat vaccinare – ilustrativ. Sursă: Pixabay

Unde vor putea cetățenii să intre în posesia sa și începând cu ce dată?

Și acum, o persoană care se prezintă la vaccinare este identificată, iar informația despre vaccinare e stocată într-o bază de date a țării respective. După vaccinare, persoana respectivă poate cere un certificat.

Comisia Europeană speră ca în luna iunie a acestui an să putem folosi aceste certificate. Desigur, ele vor fi foarte utile pentru sezonul estival. Cetățenii le vor cere de la autoritățile naționale.

Adina Vălean, comisar european pentru Transporturi

Acesta va fi emis în aceeași formă în toate statele, având un cod de bare.

Va exista o platformă unică la care se vor conecta statele membre, astfel încât informațiile să fie interoperabile. La fel va fi și cu testarea sau cu înregistrarea informației despre imunitatea naturală.

Dacă cetățenii au adeverința, mai este nevoie de test?

De ce au nevoie cetățenii – test, vaccinare sau dovada imunității naturale -, depinde de cerințele țării în care călătoresc.

Nu e un pașaport de vaccinare, deci de existența lui nu se poate condiționa o călătorie.

O țară nu poate refuza intrarea cetățenilor nevaccinați pe teritoriul ei. Poate impune, însă, condiții suplimentare pentru ei: un test negativ sau carantină. Sau ambele variante.

Adina Vălean, comisar european pentru Transporturi

Există deja țări din UE, printre care și România, care nu au restricții suplimentare pentru călătorii vaccinați. Dar politicile nu sunt uniforme în acest moment.

Ar putea aceasta să intre în contradicție cu legislația din anumite țări?

Există în acest moment un consens european pentru crearea acestui instrument. Și acest instrument vine cu o bază legală, unică, europeană, urmând a fi negociat și adoptat într-un timp cât mai scurt și de către Consiliu și Parlamentul European.

Grecia / Sursă Foto: Pixabay – Ilustrativ

Cum va arăta vara pentru cei care vor dori să călătorească?

Călătoriile vor depinde, în mare parte, de evoluția epidemiologică în țările Uniunii Europene. O scădere a cazurilor va duce la o diminuare a restricțiilor.

Ce își dorește Comisia Europeană ar fi o uniformizare a acestor restricții, o mai bună coordonare în funcție de criteriile oferite de Centrul European de Prevenire și Control al Bolilor, astfel încât informațiile despre aceste restricții naționale să fie mai ușor de accesat și înțeles de către cetățeni.

Ne dorim ca certificatele verzi digitale să fie disponibile în prima lună a verii.

Adina Vălean, comisar european pentru Transporturi

Ce alte strategii mai are Comisia Europeană în legătură cu adeverința verde?

În ceea ce privește transporturile, suntem în etapa în care dezvoltăm împreună cu partenerii internaționali un sistem de verificare a certificatului încă din etapa de check-in online – pentru aviație, pentru a se evita cozile din aeroporturi.

Pasagerii care optează pentru forma fizică a certificatului, îl pot pur și simplu prezenta în aeroport, gară, autogară etc.

Adina Vălean, comisar european pentru Transporturi

Lucrăm în continuare cu partenerii noștri internaționali. Europa este un lider comercial global și dorim ca cetățenii și întreprinderile noastre să își reia contactele în afara UE. Prin urmare, este esențială coordonarea și coerența cu activitatea organizațiilor precum OMS sau OACI.


Eurodeputații vor discuta și vor vota propunerea Comisiei privind adeverința electronică verde, după care pot începe negocierile cu statele membre ale Uniunii Europene.

După ce Parlamentul va modifica propunerea legislativă și va finaliza astfel mandatul de negociere, discuțiile cu statele membre pot începe imediat, pentru a adopta adeverința electronică verde până în vară.

Deputații vor evalua, în cadrul aceleiași dezbateri, accesibilitatea și nivelul prețurilor testelor de depistare. O rezoluție pe această temă va fi supusă la vot joi.

Radu Pace
Este licențiat în științe politice la SNSPA. Are un masterat în domeniul politicii europene obținut în urma studiilor urmate la SNSPA și Université mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O celebră influenceriţă pe TikTok a fost asasinată în fața casei sale. Atacatorul s-a prefăcut...
Povestea care a făcut ocolul lumii. Ce au găsit părinții în camera fiicei lor, în...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
O fetiță le-a spus părinților că are un monstru în cameră, dar ei nu au...
Vești proaste pentru șoferi! Riscă amenzi de cinci ori mai mari. Greșeala care le poate...
Dieta Monicăi Anghel. A slăbit enorm în ultimii ani: alimentele la care a renunțat total!...
Cine sunt românii care trebuie să plătească "taxa pe lux" pentru locuinţele şi maşinile pe care...
A început livrarea pensiilor pe luna mai. Data exactă când intră banii pe card. Poșta...
O cisternă cu etanol s-a răsturnat pe carosabil, în Vrancea! Șoferul a decedat
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
Răsturnare de situaţie din piaţa muncii. Exodul a luat sfârşit: Procentul românilor care caută activ...
RUINELE unui ORAȘ imens, găsite pe planeta Marte? Cercetătorii, ULUIȚI!
CUTREMUR în România, chiar în ziua DE FLORII. Ce magnitudine a avut seismul
Cine a câștigat a 11-a gală Te cunosc de undeva!. Punctele concurenților de la canapea...
A început livrarea pensiilor pe luna mai. Data exactă când intră banii pe card. Poșta...
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
De ce Lora nu a devenit mamă până la 41 de ani: "Eu mă simt...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Amendă uriașă după o ceartă pe social media