Decizie surprinzătoare a afaceristului turc care l-a omorât pe polițistul rutier „Dulăul”. Instanța a reacționat în consecință

Publicat: 02 03. 2022, 10:00
Actualizat: 02 03. 2022, 10:10
Abdullah Ataș a fost reținut imediat după ce a a primit îngrijiri medicale la Spitalul de Urgență „Floreasca”

Afaceristul turc condamnat la 22 de ani și 10 luni de pușcărie după ce, în august 2015, l-a ucis cu mașina pe polițistul bucureștean Gheorghe Ionescu, a luat o decizie neașteptată, în spatele gratiilor, după ce timp de mai multe luni a încercat să convingă instanța de faptul că este foarte bolnav.

Cetățeanul turc Abdullah Atas a fost arestat preventiv în august 2015, după ce a ucis un polițist rutier, aflat în misiune, care i-a făcut semn să oprească. După ce a tras pe dreapta, șoferul turc a demarat pe neașteptate, iar polițistul s-a agățat de mașină, încercând să-l oprească.

Gestul s-a dovedit, însă, fatal. Polițistul rutier Gheorghe Ionescu, poreclit „Dulăul”, a murit la spital, după ce fusese târât cu mașina aproximativ 350 de metri.

Bărbatul de la volan a fost arestat, după ce a primit, la rândul său, îngrijiri medicale la Spitalul de Urgență „Floreasca”.

În noaptea tragediei, turcul trecuse deja, fără să oprească, de un prim filtru al Poliției, situat undeva în apropiere de Ambasada Chinei. Ca urmare, autoturismul de teren, condus de bărbat, a fost dat în urmărire, iar la mai puțin de un kilometru distanță a ajuns în dreptul echipajului din care făcea parte și Ionescu.

În cele din urmă, Abdullah Atas a fost condamnat definitiv la 22 de ani și 10 luni de detenție, pedeapsă din care i-a fost scăzută perioada în care s-a aflat în arest preventiv.

Atas spune că are hernie de disc și hepatită

Spre sfârșitul anului trecut, Atas, care este încarcerat la Penitenciarul Rahova, a cerut ca pedeapsa lui să fie întreruptă din cauza unor afecțiuni despre care spunea că nu pot fi tratate în rețeaua medicală a Administrației Naționale a Penitenciarelor (ANP).

În acest sens, deținutul turc a spus instanței că are hernie de disc, discopatie lombară, hepatita C, dar și alte boli cronice, motiv pentru care are nevoie de tratament într-un spital civil.

Instanța i-a cerut lui Atas să depună la dosar un certificat medico-legal din care să reiasă că acesta chiar suferă de afecțiunile respective.

Totuși, în mod neașteptat, deținutul a refuzat expertiza medico-legală, obligatorie pentru ca instanța să poată analiza dacă trebuie sau nu să fie pus în libertate, drept pentru care magistrații i-au respins cererea.

Petentul condamnat a fost examinat prin Skype la data de 28.07.2021, ocazie cu care i s-a recomandat, pentru precizarea diagnosticului și a conduitei terapeutice, efectuarea unor consulturi în rețeaua sanitară a ANP, respectiv consult neurologic și de boli interne. Prin adresa nr. A _ din 27. 08. 2021, INML a comunicat faptul că, la data de 24.08.2021, petentul a refuzat continuarea expertizei medico-legale, refuz exprimat prin declarația pe proprie răspundere din aceeași zi”, se arată în motivarea deciziei instanței, obținute de Gândul.