Domeniul în care angajații pot câștiga PESTE 9.000 de lei pe lună. „Opt clase sunt suficiente, să știe să scrie și să citească”

Publicat: 23 08. 2023, 12:02

Deși salariile nu sunt cele mai mari din Europa, ba dimpotrivă, România are și unele domenii în care angajații pot să  ajungă să câștige bani frumoși dacă sunt buni în ceea ce fac și dacă se țin de treabă.

Este și cazul domeniului construcțiilor, unde, din cauza unui deficit mare de oameni, salariile au crescut destul de mult în ultima perioadă.

Pentru că mulți oameni care au lucrat în acest domeniu au preferat locuri de muncă mai bine plătite, sectorul se confruntă cu o penurie de angajați, iar angajatorii au crescut salariile în încercarea de a atrage oameni.

În general, fierarii nu au studii superioare și sunt plătiți la kilogramul de fier beton lucrat. Pe șantier, un muncitor ajunge să primească între 7.000 și 9.000 de lei net, însă sumele cresc pentru cei care lucrează doar pentru fundația unei clădiri. Aici fierul beton este mai gros și efortul mai mare. La fel de bine plătiți sunt și dulgherii, arată Știrile Pro TV.

Din păcate, însă, mulți preferă să lucreze în străinătate, deși salariile din România s-au aliniat, oarecum, celor din vestul Europei.

 „În străinătate, după informațiile pe care noi le avem fiind în legătură cu sindicatele din străinătate – avem informația că sunt între 700.000 și 1 million de români pe șantierele din Europa și atunci singurul instrument pe care se putea lucra era salariul”, spune Adriana Eftimie, președintele Federației Patronatelor Societăţilor din Construcţii.

Salariile din construcții, peste medie

Cu cel puțin 7.000 de lei net pleacă acasă la final de lună și zugravii sau meseriașii pentru gresie și faianță. Mulți lucrează însă pe cont propriu și ajung să câștige și mai mult, spun constructorii. Salarii similare primesc și angajații care montează ferestre și uși. Companiile plătesc inclusiv cazarea, mâncarea și transportul. Chiar și așa, mulți muncitori pleacă în Belgia și Marea Britanie, iar echipele din România sunt tot mai mici.

„Salariul minim în domeniu este 4.000 de lei, un technician profesionist ajunge să câștige și 7.000 de lei net. Mese la prânz, nu plătesc asta – au ajuns să câștige mai bine decât inginerii – am ingineri care câștigă 4.000 de lei net, un montator de tâmplărie ajunge să câștige 7.000-8.000 de lei net – 8 clase sunt suficiente, să scrie, să citească, mai sunt și care au diplome”, spune Ionuț Dinică, managerul unei companii din sectorul construcțiilor.

Potrivit datelor unei platforme de profil, un inginer constructor câștigă în România între 1.100 și 1.500 de euro net pe lună, în timp ce în Germania salariul începe de la 3.200 de euro. În schimb, un sudor este plătit în țară cu cel puțin 1.700, dar poate depăși 2.000 de euro lunar. Puțin mai mult, câștigă în Germania, unde salariile variază între 2.200 și 2.500 de euro, mai arată sursa citată.

Sursa foto: Shutterstock