Dosarul Schengen, punct și de la capăt? Anunț de ultimă oră făcut de premierul Suediei: „Înțelegem dezamăgirile, sunt justificate. Dorim să punem pe ordinea de zi chestiunea extinderii spațiului Schengen”/ Europarlamentarii români, primele reacții

Publicat: 17 01. 2023, 13:46
Actualizat: 17 01. 2023, 14:02
Foto caracter ilustrativ

Suedia – țara care a preluat de la Cehia preşedinţia rotativă a Uniunii Europene (UE) pentru o perioadă de şase luni – pare hotărâtă să dea o nouă șansă României și Bulgariei în dosarul aderării la spațiul Schengen. Ulf Kristersson, premierul Suediei, a declarat în Parlamentul European, că țara sa  dorește să pună pe ordinea de zi tema extinderii spațiului Schengen, ceea ce înseamnă că România și Bulgaria își pot pleda încă o dată cauza și pot fructifica momentul.

După 11 ani de așteptări, România nu a primit undă verde pentru a intra în spațiul Schengen, deși oficialii români, dar și oficiali străini susțin că România a bifat, de ani buni, cerințele tehnice impuse. Austria a fost singura care s-a impus aderării României, motivul invocat fiind cel al migrației.

„Să speram că România va putea fructifica cât mai eficient acest angajament al Suediei asumat acum câteva clipe la Strasbourg”, a comentat europarlamentarul Eugen Tomac anunțul premierului suedez.

„Acum câteva minute, în Parlamentul European Ulf Kristersson, premierul Suediei: «Înțelegem dezamăgirile României și Bulgariei, sunt justificate. Nu ezit să spun că dorim să punem pe ordinea de zi în Consiliu extinderea spațiului Schengen, pe președinția noastră»”, a scris și Rareș Bogdan, europarlamentar PNL, pe pagina sa de facebook. 

 

România a avut sprijinul a 26 de state membre, mai puțin Austria

România, care așteaptă intrarea în Schengen de 11 ani, nu a intrat în spațiul european de liberă circulație nici de această dată, deși a avut sprijinul a 26 de state membre ale UE, mai pu’in Austria.
Austria a reușit să blocheze joi decizia favorabilă în Consiliul JAI, pentru aderarea la Schengen fiind necesară unanimitate. Olanda i s-a alăturat, în condițiile în care se opune aderării Bulgariei, iar votul a fost dat „la pachet cu România.”

E.S. Emil Hurezeanu, chemat în țară pentru consultări

Ministerul Afacerilor Externe anunță că a decis chemarea în țară a ambasadorului României la Viena, Emil Hurezeanu, pentru consultări. Decizia a fost luată în contextul în care Austria s-a opus joi, în cadrul Consiliului Justiție și Afaceri Interne (JAI), aderării României și Bulgariei la Spațiul Schengen.

Potrivit comunicatului MAE, această decizie „indică decizia de diminuare a nivelului actual al relațiilor” cu Austria.

„Ministerul Afacerilor Externe informează că, având în vedere poziția Austriei de a vota negativ Decizia privind aderarea României la spațiul Schengen în cadrul Consiliului Justiție și Afaceri Interne din 8 decembrie 2022, din dispoziția ministrului afacerilor externe Bogdan Aurescu, ambasadorul extraordinar și plenipotențiar al României în Republica Austria, Emil Hurezeanu, a fost chemat în țară pentru consultări. Conducerea Ambasadei României la Viena va fi asigurată la nivel de însărcinat cu afaceri ad interim.

Potrivit cutumelor diplomatice, decizia părții române este un gest politic care subliniază poziția României de dezacord ferm cu conduita Austriei și indică decizia de diminuare a nivelului actual al relațiilor cu acest stat”, transmite Ministerul Afacerilor Externe.

 

CITEȘTE ȘI:

EXCLUSIV | De ce se opune Austria aderării României la Schengen. Fostul ministru de Interne Dragoș Tudorache: ”Opoziția Austriei nu este ca cea a Olandei, motivele lor țin de gestionarea migrației. O amânare nu este oportună”

EXCLUSIV | ZIUA Z pentru aderarea României la Schengen. Fost șef al Statului Major: ”Decuplarea de Bulgaria ar însemna că noi primim «mărul otrăvit», cu o răspundere și o presiune foarte mari să securizăm frontierele și pe Sud, și pe Est”

EXCLUSIV | Analist de politică externă: ”O negociere «pe sub mână» cu Austria ar fi mai rea decât un vot negativ în Consiliul JAI. Cumpărarea aderării la Schengen este mult mai gravă și inacceptabilă”

EXCLUSIV | Pot fi România și Bulgaria separate la votul Schengen? Fost ministru de Interne: „Separarea ar însemna să instalăm pe Dunăre măsuri pe care acum nu le avem. A merge pe teza asta înseamnă a căuta un motiv de amânare”

EXCLUSIV | Răspuns oficial al Ministerului de Interne din Austria, pentru Gândul: „Ne opunem aderării României la Schengen. Lărgirea unui sistem defect nu îl va îmbunătăți”