Dr. Adrian Marinescu, avertisment legat de șobolanii din Sectorul 1: „Leptospiroza ne poate pune în pericol viața / Rabia, mortală în procent de 100%”

Publicat: 30 01. 2024, 14:19

This browser does not support the video element.

Dr. Adrian Marinescu, director medical al Institutului de boli infecțioase „Matei Balș” din București a explicat în emisiunea „Cu Gândul la București” de luni seară care sunt bolile care pot fi transmise de șobolani. Explicațiile au fost date de cunoscutul medic în condițiile în care șobolanii au pus stăpânire pe Sectorul 1, condus de Clotilde Armand.

„În primul rând că dacă acești șobolani sunt prezenți acolo, cu siguranță că există probleme de igienă. Evident că sunt probleme legate de igienă, și atunci putem să discutăm de diverse microorganisme. Dacă mă refer stric la ceea ce pot să facă șobolanii, aceștia ne pot mușca, și în momentul în care se întâmplă acest lucru, este o paletă largă de boli infecțioase, putem să discutăm incusiv de rabie”, a declarat dr. Adrian Marinescu în emisiunea „Cu Gândul la București”.

Directorul medical de la „Matei Balș” mai susține că ne putem lua leptospiroză de la urina șobolanilor.

„Nu este vorba doar de mușcătura în sine. Contactul cu urina rozătoarei ar putea să ne dea leptospiroză. Leptospiroza este o boală infecțioasă care în unele condiții, sau în unele situații, înseamnă și complicații majore și care, realmente, ne pune în pericol sănătatea și chiar viața”, precizează Adrian Marinescu

Ce trebuie să faci dacă ești mușcat de șobolan

Medicul ne-a explicat și ce trebuie să facem dacă suntem mușcați de un șobolan.

„Vă explic ce trebuie să facem înainte să ajungem la spital, la Centrul Antirabic. Centrul Antirabic este locul unde trebuie să ajungem dacă suntem mușcați de un câine, de pisică, rozătoare, vulpe. Spăl cu apă și săpun respectiva zonă. Asta până pot să folosesc un antiseptic, protejez rana respetivă, și urmează să ajung într-un timp relativ scurt la centrul antirabic, care se găsește în fiecare regiune a țării. În București și zonele din jur este la Institutul Matei Balș”, explică cunoscutul doctor.

Potrivit medicului, rabia este mortală în procent de 100%.

„Cine face rabie, ajunge la deces în procent de 100%. Deci trebuie să discutăm de prevenție. Nu vrem să avem cazuri de rabie, dar sunt și celelalte boli infecțioase, care sunt, totuși, mai frecvente”, explică medicul.

Imagini șocante cu zeci de șobolani filmați pe Șoseaua Nordului pot fi văzute AICI

Copiii sunt mai vulnerabili la infecțiile transmise de șobolani

Potrivit doctorului Adrian Marinescu, copiii sunt mai vulnerabili la infecțiile transmise de șobolani.

„Categoric da, ei se protejează într-o măsură mult mai mică. Cred că este rolul nostru, al adulților, de a-i proteja pe ei. Când spun noi, mă refer și la autorități, și la nivel individual”, a mai explicat dr. Adrian Marinescu.

Întreaga emisiune poate fi vizionată AICI: