Echinocțiul de primăvară 2022 are loc astăzi. Când trecem la ora de vară

Publicat: 20 03. 2022, 12:55
Sursa foto: Shutterstock

Echinocțiul de primăvară are loc duminică, 20 martie, la ora 17:33 și marchează începutul primăverii astronomice în emisferă nordică.

În același timp, în emisfera sudică începe toamna astronomică.

În timpul echinocțiului, ziua este egală cu noaptea, ceea ce înseamnă că perioada de lumină este egală cu cea de întuneric. Începând de astăzi, durata zilei va crește treptat, până la solstițiul de vară, care are loc pe 21 iunie.

În regiunea polară de nord începe ziua polară, iar în regiunea polară de sud începe noaptea polară, fiecare durând șase luni.

Echinocțiul de primăvară nu are loc în aceeași zi în fiecare an, deoarece anul calendaristic nu este același cu cel tropic.

Ce este echinocțiul de primăvară

Potrivit Observatorului Astronomic „Amiral Vasile Urseanu” din București, la momentul echinocțiului de primăvără Soarele traversează ecuatorul ceresc, trecând din emisfera australă (sudică) a sferei cerești în cea boreală (nordică). Când Soarele se află în acest punct, numit punct vernal, el descrie mișcarea diurnă în lungul ecuatorului ceresc, fenomen ce determină, la data respectivă, egalitatea duratei zilelor cu cea a nopților, indiferent de latitudine. La latitudinile țării noastre, pentru care putem considera valoarea medie de 45°, această cifră reprezintă și valoarea medie a înălțimii Soarelui deasupra orizontului la momentul amiezii. Totodată, la data respectivă, Soarele răsare în punctul cardinal est și apune în punctul cardinal vest.

Sursa: astro-urseanu.ro

Când se schimbă ora

Un eveniment asociat echinocțiului de primăvară este și trecerea la ora de vară. Trecerea la ora de vară se face în ultima duminică a lunii martie.

Astfel, anul acesta, România trece la ora de vară în noaptea de 26-27 martie, când ora 03:00 va deveni ora 04:00.

Pe 26 martie 2019, Parlamentul European a votat eliminarea schimbării orei începând cu anul 2021.

Fiecare stat membru va trebui să decidă dacă va rămâne la ora standard sau la ora de vară.

Potrivit propunerii Executivului comunitar, statele membre care decid să mențină permanent ora de vară trebuiau să efectueze ultima schimbare înacest sens în ultima duminică din luna martie 2021, iar cele care preferau ora standard urmau să schimbe ora pentru ultima dată în ultima duminică din octombrie 2021. Cu toate acestea, propunerea prevede și posibilitatea unei amânări de 12 luni.

În condiții normale, statele UE ar fi trebuit să informeze Comisia asupra deciziei lor până în aprilie 2020, după care ar fi trebuit să urmeze o perioadă de coordonare. Cu toate acestea, procesul a fost oprit complet de negocierile privind Brexit și de izbucnirea pandemiei, iar reluarea acestuia ar putea avea loc cel mai devreme în 2022.