Echinocțiul de primăvară 2024. Când are loc și când se schimbă ora

Publicat: 20 03. 2024, 08:57

Echinocțiul de primăvară de anul acesta a avut loc în România miercuri dimineața, la ora 05:06 și a marcat începutul primăverii astronomice în emisfera nordică.

În același timp, în emisfera sudică începe toamna astronomică. În timpul echinocțiului de primăvară, ziua este egală cu noaptea, iar începând din acel moment, perioada de lumină începe să crească, iar cea lipsită de lumină scade.

La puțin timp după echinocțiu are loc și trecerea la ora de vară. Anul acesta schimbarea orei are loc pe 31 martie, când ceasurile vor fi date înainte cu o oră.

Ce este echinocțiul de primăvară

Potrivit Observatorului Astronomic „Amiral Vasile Urseanu” din București, la momentul echinocțiului de primăvără Soarele traversează ecuatorul ceresc, trecând din emisfera australă (sudică) a sferei cerești în cea boreală (nordică). Când Soarele se află în acest punct, numit punct vernal, el descrie mișcarea diurnă în lungul ecuatorului ceresc, fenomen ce determină, la data respectivă, egalitatea duratei zilelor cu cea a nopților, indiferent de latitudine. La latitudinile țării noastre, pentru care putem considera valoarea medie de 45°, această cifră reprezintă și valoarea medie a înălțimii Soarelui deasupra orizontului la momentul amiezii. Totodată, la data respectivă, Soarele răsare în punctul cardinal est și apune în punctul cardinal vest.

Cuvântul „echinocţiu” derivă din cuvântul francez ”équinoxe”, care, la rândul lui, provine din latinescul ”aequinoctium”, format din ”aequus” – ”egal” şi ”nox”, ”noctis” – ”noapte”.

Când trecem la ora de vară

Trecem la ora de vară pe data de 31 martie 2024, când ceasurile sunt date înainte cu o oră. Ultima duminică din luna martie va fi astfel cea mai scurtă zi din an, cu doar 23 de ore.

În perioada orei de vară, diferența dintre ora oficială a României şi Timpul Universal (GMT) va fi de trei ore (față de două ore, la ora de iarnă).  Trecerea la ora de vară 2024 are loc la câteva zile după echinocțiul de primăvară, marcat la 20 martie 2024, când ziua este egală cu noaptea. Din acest moment, ziua începe „să crească” și noaptea să scadă (durata de lumină naturală pe parcursul unei zile) până la solstițul de vară din 20 iunie 2024.

Revenirea la ora de iarnă se va face duminică, pe data 27 octombrie 2024, atunci când ora 04:00 va deveni ora 03:00.

Sursa foto: Shutterstock