Escrocherii cu criptomonede. Sute de mii de euro pagubă pentru investitori naivi. Percheziții în forță în Brașov și Ilfov

Publicat: 04 07. 2023, 15:05
Actualizat: 04 07. 2023, 16:11

This browser does not support the video element.

O grupare de escroci din județul Brașov a înșelat mai multe persoane într-o afacere cu criptomonede. Potrivit anchetatorilor, în ani 2021- 2022, infractorii ar fi indus în eroare mai multe persoane, prin prezentarea unor proiecte de investiții în criptomonede, respectiv comercializare de NFT-uri, dar acestea nu ar mai fi fost realizate. Paguba totală trece de 300.000 de euro, mai precis 1,58 milioane de lei.

Pe 4 iulie, polițiștii Serviciului de Investigare a Criminalității Economice Brașov, sub coordonarea Parchetului de pe lângă Tribunalul Brașov, a efectuat șase percheziții în localitățile Râșnov și Hărman, din județul Brașov, și în comuna Ștefăneștii de Jos, din județul Ilfov, la sediile unor societăți comerciale, la domiciliile unor persoane și la locul de muncă al uneia dintre acestea. Două mandate de aducere sunt puse în executare într-o cauză privind săvârșirea infracțiunilor de înșelăciune și spălare a banilor.

“Din cercetări a reieșit că, în perioada august 2021 – mai 2022, persoanele bănuite ar fi indus în eroare mai multe persoane fizice, prin prezentarea unor proiecte de investiții în criptomonede (comercializare de NFT-uri), dar acestea nu ar mai fi fost realizate”, a comunicat Poliția Română.

Fraudă de sute de mii de euro

Sumele de bani încasate fraudulos ar fi fost folosite pentru achiziționarea unor active, prin persoane interpuse, pentru a ascunde și disimula adevărata sursă a sumelor de bani tranzacționate.

Valoarea prejudiciului cauzat persoanelor vătămate este de aproximativ 1.580.000 de lei, aproximativ 316.000 de euro.

În cadrul perchezițiilor efectuate, se urmărește descoperirea și ridicarea unor înscrisuri folosite și emise în activitatea infracțională, a unor medii de stocare, precum și a unor valori asupra cărora urmează să se instituie măsuri asigurătorii.

Suportul de specialitate a fost asigurat de Direcţia Operaţiuni Speciale din Poliţia Română, cu sprijinul polițiștilor Serviciului pentru Acțiuni Speciale și Serviciului Criminalistic din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Brașov, al polițiștilor Serviciului de Investigare a Criminalității Economice din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Ilfov și al Inspectoratului de Jandarmi Județean Ilfov.

Citiți și: 6 lucruri pe care trebuie să le știi neapărat despre criptomonede

Rețea de înșelăciune cu criptomonede, destructurată de DIICOT. Prejudiciu de aproape 5 miliarde de dolari

Platforma de criptomonede COINBASE, dată în judecată de autoritățile americane. Care este motivul