Eugen Tomac: Comisia Europeană avansează rapid pentru eliberarea avizelor necesare aderării Republicii Moldova la UE

Publicat: 29 04. 2022, 14:39
Sursa: MEDIAFAX FOTO

Președintele Partidului Mișcarea Populară (PMP), Eugen Tomac, a scris vineri pe Facebook, că reprezentanții Comisiei Europene au oferit noi detalii legate de aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană.

Potrivit acestuia, șeful diplomației europene, Josep Borrell, a transmis un răspuns referitor la integrarea accelerată a Moldovei în Blocul comunitar.

„Republica Moldova a depus o cerere de aderare la UE la 3 martie 2022. La 7 martie 2022, Consiliul a invitat Comisia să își prezinte avizul cu privire la cererile de aderare înaintate de Ucraina, Republica Moldova și Georgia. Invitația a fost reiterată cu ocazia Consiliului European din 24-25 martie 2022. Comisia avansează rapid cu lucrările legate de formularea acestor avize. Deciziile privind măsurile ulterioare vor fi luate de Consiliu. Comisia Europeană recunoaște aspirația europeană și alegerea căii europene exprimate în mod clar de Republica Moldova”, este răspunsul transmis de Borrell.

Eugen Tomac: Susținerea aderării Moldovei este vitală

Liderul PMP spune că este vital ca România să susțină aderarea rapidă a Republicii Moldova la Blocul comunitar.

„Este vital să susținem ferm integrarea europeană rapidă a românilor de dincolo de Prut, prin toate căile posibile. Integrarea aprofundată a R. Moldova la Piaţa Unică Europeană este esențială ȋn contextul geopolitic actual, pe fondul amenințărilor venite din partea Federației Ruse”, scrie Tomac.

Pe 1 martie, Tomac i-a adresat o scrisoare deschisă șefului diplomației europene, Josep Borrell, căruia îi cere să ia în considerare ideea accelerării procesului de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană.

El a solicitat un calendar clar privind aderarea Moldovei la UE, în contextul situației de securitate din regiune.

„Partidul Mișcarea Populară consideră că Uniunea Europeană are datoria și obligația morală de a prezenta pentru cetățenii R. Moldova un plan clar de urmat pentru integrarea acestui stat în UE și un orizont de timp bine definit pentru ca această țintă să fie atinsă. Mai ales că acest obiectiv politic este susținut și de la nivelul oficial al statului român.

În acest moment, având în vedere agresiunea Federației Ruse asupra unui stat suveran cu o conducere legitim aleasă în urma unor alegeri democratice corecte, Uniunea Europeană trebuie să transmită un semnal de forță în ceea ce privește implementarea Parteneriatului Estic (din care face parte și Republica Moldova) pentru că vedem că toate concesiile făcute administrației de la Kremlin au fost inutile”, scria acesta.