Eugen Tomac cere accelerarea procesului de aderare a Republicii Moldova la UE

Eugen Tomac cere accelerarea procesului de aderare a Republicii Moldova la UE
Președintele PMP, Eugen Tomac. Sursa: MEDIAFAX FOTO
Publicat: 01/03/2022, 11:39

Președintele PMP, Eugen Tomac, i-a adresat marți o scrisoare deschisă șeful diplomației europene, Josep Borrell, căruia îi cere să ia în considerare ideea accelerării procesului de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană.

Astfel, liderul PMP cere un calendar clar privind aderarea Moldovei la UE, în contextul situației de securitate din regiune.

Potrivit lui Tomac, există cinci argumente esențiale în favoarea aderării Moldovei la UE:

  1. Solicitarea președintelui ucrainean Volodimir Zelenski privind aderarea țării sale la UE și pericolul reprezentat de Federația Rusă;
  2. Acordul de Asociere aprobat de conducerea Republicii Moldova încă din iunie 2014 și care a fost ratificat de Parlamentul de la Chișinău în iulie 2014;
  3. Faptul că majoritatea cetățenilor R. Moldova vorbesc limba română, limbă oficială a Uniunii Europene, iar o treime dintre aceștia au și cetățenie română;
  4. Reformele implementate de Republica Moldova în ultimul an sub conducerea Președintelui Maia Sandu;
  5. Greșeala istorică făcută de UE în încetinirea aderării la UE a Republicii Moldova după anexarea Crimeei de către Federația Rusă în 2014.

Eugen Tomac: PMP are ca principal obiectiv unirea României cu Republica Moldova

Președintele PMP spune că UE are o obligație morală față de cetățenii moldoveni.

„Partidul Mișcarea Populară consideră că Uniunea Europeană are datoria și obligația morală de a prezenta pentru cetățenii R. Moldova un plan clar de urmat pentru integrarea acestui stat în UE și un orizont de timp bine definit pentru ca această țintă să fie atinsă. Mai ales că acest obiectiv politic este susținut și de la nivelul oficial al statului român.

În acest moment, având în vedere agresiunea Federației Ruse asupra unui stat suveran cu o conducere legitim aleasă în urma unor alegeri democratice corecte, Uniunea Europeană trebuie să transmită un semnal de forță în ceea ce privește implementarea Parteneriatului Estic (din care face parte și Republica Moldova) pentru că vedem că toate concesiile făcute administrației de la Kremlin au fost inutile.

Mulți dintre cetățenii R. Moldova sunt astăzi plecați la muncă în țări ale Uniunii Europene. Sunt oameni cinstiți și muncitori, care iubesc și respectă valorile și principiile care stau la baza Uniunii. Din această perspectivă, aderarea Republicii Moldova ar fi doar pecetluirea unei stări de fapt absolut necesare”, se arată în scrisoarea deschisă.

Potrivit lui Tomac, principalul obiectiv al PMP este unirea României cu Republica Moldova, ceea ce s-ar putea realiza rapid și eficient dacă ambele țări ar face parte din Blocul comunitar.