Euro pierde teren și a scăzut sub pragul psihologic de 1,1 dolari. Războiul din Ucraina afectează moneda europeană

Publicat: 04 03. 2022, 23:34
Sursa foto: Shutterstock

Moneda euro a scăzut vineri sub nivelul psihologic de 1,1 dolari, fiind cel mai scăzut curs pentru moneda europeană din 2020.

Scăderea este provocată, în parte, de războiul din Ucraina, după cum informează Digi24.

Astfel, euro a ajuns să valoreze vineri 1,0973 dolari, în contextul impactului sancțiunilor impuse de Uniunea Europeană economiei Federației Ruse.

De la atingerea valorii de 1,23 de dolari la începutul lui 2021, euro nu a făcut față valutei americane, Rezerva Federală pregătindu-se pentru măsuri care ar putea lărgi distanța dintre dobânzile sale și cele ale Băncii Centrale Europene (BCE).

Situația provocată de invazia Rusiei în Ucraina a dus la o creștere a cererii de active de refugiu în dolari, dat fiind faptul că economia europeană este mai expusă unor eventuale sancțiuni pe care le-ar putea impune la rândul său Moscova.

Scăderea valorii monedei europene ar putea duce la creșterea inflației în Europa, ceea ce declanșează unele speculații privind o eventuală intervenție a Băncii Centrale Europene.

„Europa a devenit punctul central al anxietății stagflaționiste și geopolitice pe piețe, iar euro ar putea rămâne valva de presiune pentru aceste temeri ale investitorilor”, spune Valentin Marinov, șeful cercetării valutelor G-10 de la Credit Agricole.

Sursa citată notează că oficialii Băncii Centrale Europe se întâlnesc săptămâna viitoare și ar putea fi nevoiți, printre altele, să discute despre o eventuală încentinire a creșterii economice, pe fondul creșterii prețurilor la energie și alimente.

Datele publicate săptămâna aceasta arată că, în zona euro, prețurile se îndreaptă deja către cel mai înalt nivel din februarie.

Vulnerabilitatea euro vine în contextul în care băncile centrale din Cehia și Polonia intervin pentru susținerea monedei. În acest timp, economiile din Europa de Est sunt printre cele mai afectate de criză, băncile centrale din regiune acumulând rezerve internaționale consistente, în frunte fiind cehii, care au strâns suficiente active străine pentru mai bine de un an de zile de importuri.

România înregistrează o creștere a cererii pentru euro

Ca urmare a numărului mare de ucraineni care au trecut granița în România, dar și din cauza incertitudinii provocate de războiul din țara vecină, cererea pentru euro a crescut simțitor și în România, în special în zona de nord și de est a țării, dar oficialii BNR spun că există mecanisme pentru asigurarea necesarului de valută.

„Poate că este o presiune pe numerar, având în vedere și prezența refugiaților, mai ales că băncile nu rentează să țină numerar în casierie, pentru că este costisitor. Și atunci pentru a răspunde cererii trebuie să aibă niște proceduri logistice ceva mai active, să aducă numerarul și să-l pună la dispoziția cererilor.

Nu putem spune că este o presiune pe curs în acest moment care să justifice, din acest punct de vedere, o presiune pe băncile comerciale.

Dacă cererea este ceva mai mare în această perioadă, și putem înțelege acest lucru, băncile se vor organiza în așa fel încât să pună la dispoziție necesarul de numerar pentru a răspunde cererii”, a declarat Dan Suciu, purtător de cuvânt al BNR.