Prima pagină » Actualitate » Cum a RESPINS Curtea de Apel București o acțiune similară cu cea de la CA Ploiești. Motivul: „Necompetența generală a instanțelor judecătorești”

Cum a RESPINS Curtea de Apel București o acțiune similară cu cea de la CA Ploiești. Motivul: „Necompetența generală a instanțelor judecătorești”

Cum a RESPINS Curtea de Apel București o acțiune similară cu cea de la CA Ploiești. Motivul:

Decizia de joi a Curții de Apel Ploiești de suspendare a deciziei CCR, prin care au fost anulate alegerile din 2024, stârnește controverse și discuții aprinse în spațiul public, dar și la nivel politic și juridic.  Gândul prezintă, în exclusivitate, motivarea dată de instanța Curții de Apel București la Sentința civilă nr.69 din 10 aprilie 2025 prin care a fost respinsă o acțiune identică celei judecate de magistratul Alexandru Vasile de la Curtea de Apel Ploiești.

În timp ce judecătorul de la Ploiești nu a ținut cont de cele invederate instanței de reprezentantul Ministerului Public, prin care acesta a susținut ferm că Hotărârea nr. 32 din 6 decembrie 2024 a Curții Constituționale a României nu poate fi atacată în contencios administrativ, judecătorul Corneliu-Lucian Andrioaei de la CAB a admis cererea necompetenței generale a instanțelor judecătorești invocată din oficiu de către instanță, fără ca reprezentantul Minusterului Public să mai aibă de ce să facă vreo intervenție.

Reamintim că întreaga situația a pornit, după ce Curtea de Apel Ploiești a suspendat executarea hotărârii prin care Curtea Constitutională a României a anulat alegerile prezidențiale din decembrie 2024.

În concret, judecătorul Alexandru Vasile a dispus joi, 24 aprilie 2025, suspendarea executării Hotărârii nr. 32 din 6 decembrie 2024, prin care Curtea Constituțională a României a anulat alegerile prezidențiale.

Decizia Curții de Apel Ploiești a fost luată cu zece zile înainte de primul tur al alegerilor prezidențiale, ce va avea loc pe 4 mai 2024.

Motivarea Curții de Apel București are două pagini și jumătate, pe lângă cele 20 ale magistratului de la CA Ploiești

Din informațiile pe care le avem, mai sunt și alte acțiuni, până acum cel puțin 30 identice celei judecate de Alexandru Vasile, care au fost respinse de CAB sau alte instanțe. Pe motive similare celei pe care Gândul o prezintă mai jos.

  • În data de 10 aprilie 2025, pe rolul Curții de Apel s-a aflat o acțiune înregistrată în 14.02.2025 de către reclamantul Cornel Teodor Volintiru în contradictoriu cu Curtea Constituțională a României, prin care acesta a solicitat instanței ca prin hotărârea ce o va pronunța să dispună dacă Hotărârea CCR nr.32/6.12.2024 este legală sau nu este legală și dacă este în vigoare sau nu, solicitând anularea Hotărârii Curții Constituționale nr.32/6.12.2024.
  • CCR nu a formulat întâmpinare, drept urmare instanța a trecut la analiza excepției necompeteței generale a instanțelor judecătorești invocată din oficiu.

În motivare se arată că “potrivit art.11 din Legea nr.47/1992, în exercitarea atribuțiilor prev. de art.147 lit.f din Constituție: . Din analiza acestor dispoziții legale, rezultă că legiuitorul nu a înțeles să reglementeze în favoarea instanțelor judecătorești nicio competență în ceea ce privește hotărârile pronunțate de Curtea Constituțională în materia alegerilor prezidențiale. Prin urmare, dispozițiile Legii nr.544/2004 și dispozițiile Codului de procedură civilă care reglementează căile de retractare nu sunt aplicabile hotărârilor Curții Constituționale, instanțele judecătorești neavând competența de a analiza legalitatea acestora.

Prin raportare la aceste prevederi, dar și la dispozițiile Legii nr.370/2004, Curtea constată că cererea reclamantului de anulare a Hotărârii CCR nr.32/6.12.2024 privind anularea procesului electoral cu privire la alegerea Președintelui României din anul 2024 nu poate fi soluționată de o instanță de judecată, întrucât cade în sarcina Curții Constituționale competența de a exercita rolul de judecător electoral pentru alegerea Președintelui României.

Pornind de la această premisă, Curtea reține că demersul de anulare a Hotărârii CCR nr.32 din 6 decembrie 2024 se lovește de un fine de neprimire, respectiv necompetența generală a instanțelor judecătorești.”

Având în vedere toate aceste argumente de natură juridică, instanța CAB a admis excepția necompetenței generale invocate din oficiu și a respins cererea formulată ca nefiind de competența instanțelor judecătorești.

Drept urmare, respingând cererea principal ca nefiind de competența instanțelor judecătorești, Curtea nu a mai analizat cererile formulate în subsidiar de către reclamant.

Cine este femeia care a obținut suspendarea deciziei CCR de anulare a alegerilor din 2024

O femeie a formulat la Curtea de Apel Ploiești, în 10 aprilie, o acțiune care prin decizia primită de la judecătorul Alexandru Vasile cu 10 zile înaintea alegerilor ar putea avea efecte asupra alegerilor prezidențiale din mai 2025. Gheorghița Popescu a depus acțiunea în aceeași zi în care alte 10 persoane au formulat aceleași cereri, în dosare separate. Curtea Constituțională a formulat deja recurs, care urmează să se judece la Înalta Curte de Casație și Justiție.

Curtea Constituțională a atacat decizia luată de judecătorul Curții de Apel din Ploiești, Alexandru Vasile, referitor la admiterea solicitărilor de anulare a hotărârii CCR cu privire la alegerile prezidențiale. Recursul a fost înregistrat vineri 25 aprilie și se va judeca la Înalta Curte de Casație și Justiție, potrivitportal.just.ro.

Un judecător, coleg cu Alexandru Vasile, respinsese cu o zi înainte o acțiune similară

Oficiali ai Curții de Apel Ploiești au transmis, prin intermediul unui comunicat, că doar cu o zi înainte, în data de 23 aprilie 2025, un alt magistrat de la Curtea de Apel Ploiești a judecat o altă cerere similară, dintr-o listă de 11 înregistrate în 10 aprilie.

Decizia a fost cu totul altfel decât cea dată de judecătorul Alexandru Vasile.

  • Decizia magistratului Alexandru Vasile a fost contestată de CCR, vineri 25 aprilie.
  • Termenul în care poate fi atacată decizia magistratului de la Ploiești este de cinci zile de la pronunțare și expiră la data de 30 aprilie 2025. De la acea dată, Înalta Curte poate oricând judeca recursurile depuse.
  • De asemenea, Parchetul Curții de Apel Ploiești a depus recurs, încă de joi, 24 aprilie, împotriva decizie magistratului de la Curtea de Apel Ploiești. (mai multe detalii AICI)

CSM îl dă pe mâna Inspecției Judiciare pe judecătorul Alexandru Vasile, de la Ploiești

Decizia magistratului de la Curtea de Apel Ploiești a fost contestată de Curtea Constituțională a României, vineri 25 aprilie. Termenul în care poate fi atacată decizia magistratului de la Ploiești este de cinci zile de la pronunțare, astfel expiră la data de 30 aprilie 2025. De la acea dată, Înalta Curte poate oricând judeca recursurile depuse.

De asemenea, Parchetul Curții de Apel Ploiești a depus recurs, încă de joi, 24 aprilie, împotriva decizie magistratului de la Curtea de Apel Ploiești.

CSM a decis sesizarea Inspecției Judiciare în vederea efectuării de verificări a judecătorului Alexandru Vasile, în cazul sentinței pronunțată de Curtea de Apel Ploiești prin care a fost suspendată decizia CCR de anulare a primului tur al alegerilor prezidențiale. În aproximativ 30 de alte cauze identice soluționate de curțile de apel din țară soluțiile pronunțate au fost de respingere a acțiunii, practica judiciară fiind unitară în acest sens, motivează CSM.

Curtea de Apel Ploiești, singura care a admis cererile de anulare a deciziei CCR

Între 8 și 17 aprilie 2025, curțile de apel din România au fost asaltate cu peste 130 de cereri prin care se solicită anularea sau suspendarea deciziei Curții Constituționale a României (CCR) privind anularea alegerilor prezidențiale din decembrie 2024.

Curtea de Apel Ploieşti a fost singura care a decis anularea și suspendarea deciziei Curții Constituționale (CCR) de anulare a alegerilor prezidențiale din decembrie 2024.

Acest val de acțiuni juridice a fost generat de un site intitulat „Turul 2 Înapoi” și de postarea de pe TikTok a unei foste judecătoare ce oferă instrucțiuni detaliate despre cum se plătește taxa judiciară de timbru, transmite Hotnews.ro.

 

Sursă foto: Gândul

 

CITIȚI ȘI:

Un JUDECĂTOR coleg cu Alexandru Vasile respinsese cu o zi înainte o acțiune similară: Nu este „de competența instanțelor” să judece decizii CCR

Cunoscut jurnalist de investigații, generația presei anilor '90, prin condeiul căreia au trecut toate marile scandaluri ale ultimilor 30 de ani. Licențiat în Drept, specializat în nișa subiectelor ... vezi toate articolele
Mara Răducanu este jurnalist de eveniment. A terminat Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din București și a lucrat la mai multe publicații, precum Jurnalul național, Evenimentul ... vezi toate articolele

Citește și