După ce Curtea de Apel Ploiești a suspendat executarea hotărârii prin care Curtea Constituțională a României (CCR) a anulat alegerile prezidențiale din 2024, întreg scenariul s-a complicat gradual, iar reacțiile au fost vehemente. În prim-plan s-a aflat judecătorul Alexandru Vasile, care a luat joi, 24 aprilie 2025, o decizie controversată, care a fost atacată deja de CCR.
Oficiali ai Curții de Apel Ploiești au transmis, prin intermediul unui comunicat, că doar cu o zi înainte, în data de 23 aprilie 2025, un alt magistrat de la Curtea de Apel Ploiești a judecat o altă cerere similară, dintr-o listă de 11 înregistrate în 10 aprilie.
Decizia a fost cu totul altfel decât cea dată de judecătorul Alexandru Vasile.
În comunicat – care poate fi parcurs integral AICI – se arată că acțiunea de suspendare și anulare a deciziei 32 din 6 decembrie 2024 a Curții Constituționale a fost formulată de Gheorghița Popescu la Curtea de Apel Ploiești – Secția de Contencios Administrativ și Fiscal în 10 aprilie 2025.
În aceeași zi, de altfel, la Curtea de Apel Ploiești au fost înregistrate alte 10 acțiuni similare.
Dosarul Gheorghiței Popescu a fost soluționat în 24 aprilie de judecătorul Alexandru Vasile, care i-a admis cererile de suspendare a executării deciziei Curții Constituționale din 6 decembrie 2024 până la o decizie definitivă a instanței, dar și de anulare a aceleiași hotărâri CCR.
În 23 aprilie 2025, cu doar o zi înainte ca judecătorul Alexandru Vasile să ia decizia care a stârnit controverse, un alt complet de judecată de la Curtea de Apel Ploiești a judecat o altă cerere similară
Judecătorul din acest complet a respins acțiunea formulată de Florin Jeculescu împotriva hotărârii Curții Constituționale din 6 decembrie 2025. În acest caz, judecătorul a invocat din oficiu ”excepția necompetenței generale”.
„Admite excepția necompetenței generale, invocată din oficiu. Respinge cererea de chemare în judecată, ca nefiind de competenta instantelor judecătorești. Cu recurs în termen de 5 zile de la pronunțare. Cererea de recurs se depune la Curtea de Apel Ploiești, sub sancțiunea nulității. Hotărârea se comunică de îndată Autorității Electorale Permanente”, se arată în decizia Curții de Apel Ploiești din 23 aprilie 2025.
Cu alte cuvinte, un coleg judecător al lui Alexandru Vasile a concluzionat că nu e de competența unei instanțe judecătorești să judece o decizie a Curții Constituționale.
Totodată, în comunicatul de la Curtea de Apel Ploiești s-a mai precizat și că alte patru acțiuni au termen de judecată în 29 și 30 aprilie. Pentru celelalte cinci acțiuni înregistrate la Curtea de Apel Ploiești în 10 aprilie urmează să se stabilească termene de judecată.
Judecătorul Alexandru Vasile de la Curtea de Apel Ploiești își motivează decizia controversată – prin care a anulat hotărârea Curții Constituționale a României privind anularea alegerilor prezidențiale din 24 noiembrie 2024 – susținând că CCR ar fi acționat „în mod abuziv” atunci când s-a autosesizat din oficiu în legătură cu procesul electoral. (alte informații AICI)
„Curtea Constituţională a interpretat în mod abuziv atribuţia prevăzută de art. 146 lit f) din Constituţie, sesizându-se din oficiu, deşi art. 10 din Legea nr. 47/1992 prevede expres că sesizarea trebuie făcută în scris şi motivat”, a scris judecătorul Alexandru Vasile în motivarea deciziei sale.
Judecătorul susține că CCR a acționat tardiv, dincolo de termenul în care ar fi fost posibilă anularea alegerilor, în condițiile în care, anterior, prin Hotărârea nr. 31 din 2 decembrie 2024, validase oficial rezultatele primului tur al alegerilor prezidențiale.
Alexandru Vasile mai arată că CCR a încălcat propria hotărâre prin care validase inițial alegerile, acționând înainte de încheierea procesului de vot – în condițiile în care turul al II-lea începuse deja în diaspora – și precizează că nu a existat nicio cerere formală de anulare a alegerilor.
„Or, în prezenta cauză, pe lângă faptul că nu a existat o cerere de anulare a alegerilor cum prevăd dispoziţiile menţionate, anularea procesului electoral a fost dispusă de Curtea Constituţională după ce procesul de votare pentru turul II începuse, fără a aştepta închiderea votării şi cu încălcarea propriei hotărâri anterioare nr. 31 din 2 decembrie 2024, prin care au fost validate rezultatele primului tur de scrutin, criticile de nelegalitate formulate de reclamantă, în cadrul acestui motiv de nelegalitate, fiind întemeiate”, a mai scris judecătorul în motivare.
Vezi motivarea integrală AICI.
Citește și: