Prima pagină » Actualitate » Cine este FEMEIA care a obținut suspendarea deciziei CCR de anulare a alegerilor din 2024 / Ce spune cu zece zile înaintea prezidențialelor

Cine este FEMEIA care a obținut suspendarea deciziei CCR de anulare a alegerilor din 2024 / Ce spune cu zece zile înaintea prezidențialelor

Cine este FEMEIA care a obținut suspendarea deciziei CCR de anulare a alegerilor din 2024 / Ce spune cu zece zile înaintea prezidențialelor

O femeie a formulat la Curtea de Apel Ploiești, în 10 aprilie, o acțiune care prin decizia primită de la judecătorul Alexandru Vasile cu 10 zile înaintea alegerilor ar putea avea efecte asupra alegerilor prezidențiale din mai 2025. Gheorghița Popescu a depus acțiunea în aceeași zi în care alte 10 persoane au formulat aceleași cereri, în dosare separate. Curtea Constituțională a formulat deja recurs, care urmează să se judece la Înalta Curte de Casație și Justiție.

Oficiali ai Curții de Apel Ploiești au transmis, prin intermediul unui comunicat, că doar cu o zi înainte, în data de 23 aprilie 2025, un alt magistrat de la Curtea de Apel Ploiești a judecat o altă cerere similară, dintr-o listă de 11 înregistrate în 10 aprilie.

Femeia a cerut în acțiunea înregistrată la Curtea de Apel Ploiești – Secția de Contencios Administrativ și Fiscal:

1. Suspendarea executării actului administrativ unilateral normativ intitulat Hotărârea CCR nr. 32 din 6 decembrie 2024 până la soluţionarea definitivă a capătului 2 de cerere;
2. Anularea Hotărârii CCR nr. 32 din 6 decembrie 2024;
3. Obligarea pârâtei la plata cheltuielilor de judecată.

Dosarul a fost judecat în 24 aprilie, de magistratul Alexandru Vasile, care i-a admis toate cererile:

”Admite capătul de cerere privind suspendarea executării actului administrativ contestat. Suspendă executarea Hotărârii Curţii Constituţionale nr. 32 din 6 decembrie 2024, până la soluţionarea definitivă a cauzei. Admite acţiunea în anulare. Anulează Hotărârea Curţii Constituţionale nr. 32 din 6 decembrie 2024. Obligă pârâta la plata cheltuielilor de judecată către reclamantă în cuantum de 70 lei, reprezentând taxă judiciară de timbru. Cu drept de recurs în 5 zile de la pronunţare.”

Cine este însă Gheorghița Popescu?

Femeia este în vârstă de 60 de ani și are ultimul domiciliu în orașul Pucioasa, Dâmbovița. Potrivit informațiilor publicate de jurnaliștii de la Fanatik.ro, femeia deține o casă, chiar la intrarea în localitate.

Gheorghița Popescu refuză însă să vorbească și să răspundă la întrebările presei, cu privirea la decizia care produce multe controverse, într-o perioadă în care ne despart doar câteva zile de momentul primului tur al alegerilor prezidențiale.

”Eu nu am ce să lămuresc. Nu știu ce vrei tu să lămurești, pentru mine lămuritul… ce-am vrut, s-a întâmplat. Asta e…, restul nu mă interesează. Nu am ce să răspund, mulțumesc. Sunt la serviciu, am treabă, nu…”, i-a transmis Gheorghița Popescu reporterului.

Curtea Constituțională a atacat decizia luată de judecătorul Curții de Apel din Ploiești, Alexandru Vasile, referitor la admiterea solicitărilor de anulare a hotărârii CCR cu privire la alegerile prezidențiale. Recursul a fost înregistrat vineri 25 aprilie și se va judeca la Înalta Curte de Casație și Justiție, potrivitportal.just.ro

Decizia magistratului de la Curtea de Apel Ploiești a fost contestată de Curtea Constituțională a României, vineri 25 aprilie. Termenul în care poate fi atacată decizia magistratului de la Ploiești este de cinci zile de la pronunțare, astfel expiră la data de 30 aprilie 2025. De la acea dată, Înalta Curte poate oricând judeca recursurile depuse.

De asemenea, Parchetul Curții de Apel Ploiești a depus recurs, încă de joi, 24 aprilie, împotriva decizie magistratului de la Curtea de Apel Ploiești.

Curtea de Apel Ploiești, singura care a admis cererile de anulare a deciziei CCR

Între 8 și 17 aprilie 2025, curțile de apel din România au fost asaltate cu peste 130 de cereri prin care se solicită anularea sau suspendarea deciziei Curții Constituționale a României (CCR) privind anularea alegerilor prezidențiale din decembrie 2024. Curtea de Apel Ploieşti a fost singura care a decis anularea și suspendarea deciziei Curții Constituționale (CCR) de anulare a alegerilor prezidențiale din decembrie 2024. Acest val de acțiuni juridice a fost generat de un site intitulat „Turul 2 Înapoi” și de postarea de pe TikTok a unei foste judecătoare ce oferă instrucțiuni detaliate despre cum se plătește taxa judiciară de timbru, transmite Hotnews.ro.

Cristi Danileț: „Dosarele s-au inregistrat unul după altul”

Fostul judecător Cristi Danileț a precizat că cererile au fost înregistrate „în lanț” pentru a fi direcționate către un anumit complet.
„Pentru a se eluda sistemul de repartizare aleatorie computerizată, mai multe persoane – care nu au legătură cu dreptul – au introdus aceeași cerere la aceeași instanță (Curtea de Apel Ploiești), în aceeași zi. Dosarele s-au inregistrat unul după altul, de la nr 292 la 304. În felul acesta, este de ajuns ca unul singur să ajungă judecătorul «preferat»”, scrie Cristi Dănileț.

„Efectul politic e deja instalat: haos instituțional, confuzie și alimentarea ideii că hotărârile CCR pot fi cenzurate”

Av. Eliza Ene-Corbeanu a comentat, într-o postare pe facebook, situația de la Curtea de Apel Ploiești, cu privire la decizia CCR, referitor la anularea alegerilor prezidențiale din primul tur, catalogând decizia ca „pe o interferență flagrantă în zona de competență exclusivă a Curții Constituționale.” Avocata a mai precizat că „este o acțiune care depășește competențele legale și sfidează Constituția.”

„Suspendarea efectelor Hotărârii CCR nr. 32/2024 prin care s-au anulat alegerile prezidențiale din noiembrie 2024 și s-a dispus reluarea procesului electoral este nu doar problematică din punct de vedere juridic, ci și profund periculoasă pentru ordinea constituțională. În primul rând, CCR a acționat în limitele competenței sale prevăzute de art. 146 lit. f) din Constituție. Hotărârea sa, conform art. 147 alin. (4), este definitivă și obligatorie.

Să pretinzi că o instanță de contencios administrativ ar putea suspenda o asemenea hotărâre înseamnă să ignori cu bună știință ierarhia normelor și natura juridică a actelor Curții. Vorbim aici de o instanță care, sub pretextul controlului de legalitate, încalcă separația puterilor și se substituie unui for constituțional suprem. E o acțiune care depășește competențele legale și sfidează Constituția.”

Sursă foto: Gândul
CITIȚI ȘI:

 

Mara Răducanu este jurnalist de eveniment. A terminat Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din București și a lucrat la mai multe publicații, precum Jurnalul național, Evenimentul ... vezi toate articolele

Citește și