Fostul ministru al Justiției și judecător CCR, Tudorel Toader, a lansat un atac dur la adresa magistratului de la Curtea de Apel Ploiești care a decis anularea efectelor hotărârii Curții Constituționale privind comasarea alegerilor.
În plină tensiune electorală, Toader a intervenit dur în dezbaterea publică, susținând că hotărârea judecătorului din Prahova nu are niciun impact real și că în spatele acțiunii s-ar ascunde un interes personal: lansarea în politică.
Mai mult, el insistă că decizia nu are niciun efect juridic și că judecătorul de la Curtea de Apel Ploiești caută notorietate.
Într-o intervenție la Antena 3, Tudorel Toader a pus sub semnul întrebării motivațiile reale ale judecătorului și a subliniat că din punct de vedere juridic, o instanță de contencios administrativ nu poate anula o hotărâre a Curții Constituționale, instituție care are ultimul cuvânt în materie de constituționalitate.
„Judecătorul acela jubilează în momentul de față. Era un mare anonim și acum toată țara vorbește despre el. A aruncat o piatră în apă și toți ne uităm după valuri. Efectele? Zero. Doar emoții și speranțe deșarte”, a spus Toader.
Mai mult, fostul ministru a sugerat că decizia nu doar că nu are temei legal, dar este și un gest de autopromovare, un posibil preludiu al unei cariere politice:
„Hotărârea unui judecător de la contencios administrativ nu poate anula o decizie a Curții Constituționale. Suntem în planuri juridice diferite. E exclus să aibă vreun efect real. Am convingerea că acel judecător se pregătește să intre în politică. E final de carieră și pare că vrea să se reinventeze în alt plan”.
Fostul judecător CCR a mai atras atenția asupra faptului că decizia de la Ploiești a generat un precedent periculos, încurajând valuri de contestații similare în alte instanțe din țară. Acesta a remarcat cum „o fostă judecătoare dă instrucțiuni” celor care vor să atace în instanță comasarea alegerilor și că în prezent se observă un efect de domino în mai multe curți de apel.
„Am văzut inclusiv o fostă judecătoare care le dă instrucțiuni celor care vor să conteste comasarea. Dar am convingerea fermă că Înalta Curte va desființa ceea ce a hotărât acel judecător, care s-a făcut remarcat – cu toate ghilimelele de rigoare” – Tudorel Toader
Toate privirile se îndreaptă acum către Înalta Curte de Casație și Justiție, care va trebui să analizeze legalitatea și constituționalitatea deciziei de la Ploiești. Specialiștii anticipează o invalidare a acesteia, ceea ce ar confirma și poziția exprimată de Tudorel Toader.
CITEȘTE ȘI: