EXCLUSIV | Lovitură de teatru în dosarul sicrielor pline cu intestine umane, aruncate la gunoi, în București. Ce au descoperit polițiștii care cercetau o rețea de falsificatori

Publicat: 18 12. 2022, 08:00

Anchetatorii au dat de urma membrilor unei rețele specializate în falsificarea certificatelor de deces și au aflat legăturile lor cu cazul sicrielor din zinc, pline cu intestine umane, care au fost abandonate în primăvara anului trecut, în diferite zone din București. Polițiștii au descoperit că în coșciuge se aflau resturile unor persoane decedate de COVID, în străinătate.

Șapte persoane au fost ridicate, în 18 noiembrie, de polițiștii bucureșteni ai Secției 5, după ce, sub coordonarea unui procuror din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 1, au descins la 13 adrese din Capitală. Acțiunea urmărea destructurarea unei grupări care se ocupa cu falsificarea certificatelor de deces, din care făceau parte și mai mulți medici.

Potrivit anchetatorilor, medicii ar fi întocmit, parțial, certificate de constatare a decesului, pe care le-ar fi dat apoi unor intermediari, iar aceștia, la rândul lor, le-ar fi predat reprezentantului unei firme de pompe funebre.

Surse apropiate anchetei au declarat, pentru Gândul, că unii dintre membrii rețelei de falsificatori ar avea legătură cu două descoperiri macabre, înregistrate anul trecut, în luna februarie, când erau multe decese din cauza COVID-19.
Primul sicriu din metal, în care se aflau intestine de om, s-a găsit la o groapă de gunoi. Pentru că printre resturile umane se afla o brățară de identificare, polițiștii au descoperit cu ușurință că organele aparțineau unei persoane care decedase, de COVID, în Marea Britanie.
Trupul fusese repatriat de o firmă de pompe funebre din București, iar rudele decedatului îi rugaseră pe reprezentanții societății să-i ajute să-și îngroape mortul după datină. Pentru că aceștia ar fi refuzat, familia persoanei decedate ar fi luat coșciugul sigilat și a apelat la altă firmă de pompe funebre.
În acest context, sicriul respectiv ar fi fost dus într-un garaj, unde ar fi fost deschis, iar persoana decedată, după ce a fost îmbălsămată, a fost așezată într-un coșciug clasic, din lemn. Apoi, cu un set de acte false, persoana decedată a stat în capela unei biserici, cu capacul deschis.

Ulterior, la data de 23 februarie, polițiștii au fost chemați de urgență, după ce, în Sectorul 3, pe Bulevardul Nicolae Grigorescu, a fost găsit un al doilea sicriu din zinc, sprijinit de un gard, care avea, în interior, de asemenea, intestine umane.

Anchetatorii au stabilit că au de-a face cu o altă îmbălsămare ilegală a unei persoane decedate de COVID-19, în străinătate. În plus, actele erau semnate de același medic ca și în cazul primului cadavru, fapt care trăda existența unei grupări care se ocupă de falsificarea actelor de deces, în contextul măsurilor speciale impuse de pandemie.

Cu toate că, la momentul respectiv, au existat o mulțime de probe, ancheta deschisă pentru zădărnicirea combaterii bolilor, fals și uz de fals a bătut pasul pe loc, iar o parte dintre persoanele implicate au fost aduse în fața legii abia după ce au intrat în atenția polițiștilor Secției 5.

Dintre cele șapte persoane ridicate în data de 18 noiembrie, au fost reținute patru. Dintre acestea, una singură a primit control judiciar, în timp ce împotriva celorlalte trei nu a fost luată nicio măsură preventivă. Conform unor surse din anchetă, cel care a primit control judiciar este chiar medicul care a semnat documentele și în cazul sicrielor cu intestine, abandonate în București, în februarie 2021.