EXCLUSIV. Pacient cu infarct devastator salvat printr-o intervenție de excepție, la Institutul Inimii din Capitală, de echipa medicului Dan Deleanu. Ce presupune intervenția (FOTO)

În timp ce toată lumea e focusată pe coronavirus, spitale COVID, rata deceselor și vaccinare, profesioniștii din lumea medicală salvează viețile unor pacienți care au cu totul alte afecțiuni, de o mare gravitate, unde o intervenție de succes, foarte complicată, face diferența între viață și moarte.

La Institutul Inimii a avut loc, în 25.01.2021, o intervenție deosebită, a doua de acest gen realizată la Institutul “CC Iliescu” din București. Echipa condusă de medicul Dan Deleanu, la care au participat și medicii Pavel Platon, Ovidiu Chioncel și anestezistul Mihai Ștefan, a reușit sa salveze viața unui bărbat în vârstă de 58 ani.

Medicul Dan Deleanu a explicat, ÎN EXCLUSIVIATE pentru GÂNDUL.RO, în ce a constat această intervenție care a mai fost realizată în România doar o singură dată, tot la Institutul Inimii.

Intervenția este una extrem de dificilă, din punct de vedere tehnic, în unele cazuri ea înlocuind ”operația pe cord deschis”.

Este vorba de o închidere de defect septal ventricular după un infarct miocardic acut, o complicație mecanică a infarctului miocardic acut, cu ruptura septului interventricular prin care trece sânge în cantitate foarte mare din ventriculul stâng în cel drept, ceea ce duce la insuficiență cardiacă. Intervenția este foarte dificilă, din punct de vedere tehnic, ea înlocuiește operația pe cord deschis în unele cazuri – cum a fost și cazul acestui pacient. Medicii de la Spitalul de la Balotești, unde era internat pacientul, au apelat la noi pentru că riscul chirurgical în timpul unei operații pe cord deschis ar fi fost foarte mare”, a declarat medicul Dan Deleanu.

”Intervenția este una fără incizii, fără tăieturi, percutană, fără cateterism cardiac”

Medicul Dan Deleanu a mai declarat că o astfel de intervenție este una ”fără fără incizii, fără tăieturi, percutană” și fără ”cateterism cardiac”, iar dispozitivul folosit a fost între 22 și 28 de milimetri.

”Intervenția pe care am realizat-o împreună cu colegii mei este una fără incizii, fără tăieturi, percutană, fără cateterism cardiac și presupune implantarea unui dispozitiv ca o umbreluță cu două discuri care se pune în acea gaură (ruptură). Este ca un dop. Diametrul dispozitivului a fost între 22 si 28 mm”.

Întrebat care este starea pacientului la 24 de ore de la intervenție, dr. Dan Deleanu a declarat, ÎN EXCLUSIVITATE pentru GÂNDUL.RO că acesta ”a fost detubat încă de ieri, după intervenție, și se simte bine, fiind monitorizat în permanență de cadrele medicale de la institut”.