EXCLUSIV. Refugiații ucrainieni cu HIV continuă tratamentul susținut prin programul de la Institutul „Matei Balș”. Dr. Adrian Marinescu: „Au fost alocate fonduri suplimentare!”

Publicat: 05 05. 2022, 17:50
Medicul Adrian Marinescu / Sursă FOTO: Eduard Vînătoru - Mediafax Foto

În urmă cu o lună, în aprilie 2022, Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a anunțat că mii de doze de medicamente antiretrovirale vor fi furnizate Ucrainei pentru acoperirea nevoilor pacienților cu HIV pe o perioadă de un an de zile. De altfel, alături de Planul de Urgenţă al Preşedintelui SUA pentru Asistenţă SIDA (PEPFAR), autorităţile ucrainene şi alţi parteneri au obţinut 209.000 de pachete de medicamente generice antiretrovirale TLD. Trebuie știut că infecția cu HIV nu poate fi vindecată, însă terapia cu antiretrovirale poate ține virusul sub control.

După invazia Rusiei asupra Ucrainei, țara noastră a trebuit să facă față valului de refugiați din țara vecină, acordând cazare, hrană, haine, medicamente, locuri de muncă și orice alt tip de ajutor destinat celor care au fugit de sub asediul armatei ruse. Printre ei se află și persoane care au afecțiuni ce provin de la contactul cu diverse virusuri. Drept urmare, Gândul s-a interesat la conducerea Institutului „Matei Balș” pentru a afla mai multe amănunte legate de acești pacienți provenind din rândul refugiaților, unii dintre ei cunoscuți cu istoric HIV.

Dr. Adrian Marinescu, directorul medical de la Institutul de Boli Infecțioase „Matei Balș” a explicat, exclusiv pentru Gândul, care sunt afecțiunile cu care au ajuns la spital mulți dintre refugiații ucrainieni:

„Avem cazuri de refugiați care s-au prezentat pentru patologii diverse cum ar fi covid, hepatite și HIV. Cei care aveau această afecțiune, HIV, erau deja sub tratament la momentul sosirii în România, drept pentru care era nevoie stringentă de continuarea acestuia. Trebuie știut că tratamentul pentru HIV nu trebuie întrerupt. Ucraina este în statisticile țărilor cu multe cazuri de H.I.V./SIDA. În ce privește tratamentul pe care îl acordăm refugiaților cu această suferință, acesta este decontat de spital prin Casa de Sănătate și Ministerul Sănătății, din banii programului de HIV, unde au fost alocate recent fonduri suplimentare pentru acoperirea chletuielilor cu tratamentul refugiaților ce au această problemă și cărora le asigurăm tot suportul medical”.

Care sunt cauzele HIV

Cauza acestei boli este virusul imunodeficienței umane (HIV), transmis prin anumite fluide corporale. Boala poate fi transmisă prin contact sexual, prin contact cu sângele sau de la mamă la copil în timpul sarcinii (transmiterea de la mamă la copil poate fi prevenită), nașterea sau alăptarea, prin transfuzii de sânge. Factorii de risc includ sexul neprotejat cu persoană infectată, sexul cu mai mulți parteneri, orice altă infecție cu transmitere sexuală, schimbul de ace la consumatorii de droguri etc.