EXCLUSIV. S-a dublat numărul de incinerări. Muribunzii COVID-19 cer să fie arși!

Publicat: 29 10. 2021, 18:42
Actualizat: 29 10. 2021, 18:50
Sursa foto: Profimedia

Ultimul drum al multora dintre românii care au pierit în luna octombrie 2021 s-a transformat în cenușă. Fie că și-au găsit sfârșitul în mod natural, fie din diferite suferințe sau din cauza COVID-19. Concret, în doar o lună, numărul de incinerări s-a dublat.

Cifrele oficiale obținute, în exclusivitate, de GÂNDUL.RO, arată că, numai în București, în luna octombrie, la Crematoriul Vitan Bârzeşti au fost incinerate peste 130 de persoane decedate, cu mult mai multe față de luna septembrie 2021.
În ultima săptămână din luna octombrie au fost înhumate și incinerate peste 1.400 de persoane decedate. Asta numai în cimitirele care aparțin de Administrația Cimitirelor și Crematoriilor Umane București (ACCU) și, evident, Crematoriul Vitan Bârzeşti.

Număr record de incinerari

Dintre cei care și-au găsit sfârșitul în această perioadă și au fost înhumați și incinerați, aproape 500 au fost diagnosticați cu SARS-COV-2. Alți circa 954 careau fost conduși pe ultimul drum au murit din alte cauze.
La Crematoriul Vitan Bârzeşti, virusul letal din al patrulea val al pandemiei care a lovit România și a adus cifra morților din cauza COVID-19 la 46.911 de oameni au fost incinerate peste 50 de persoane, numai până la jumătatea ultimei săptămâni din octombrie 2021. Alte 76 de persoane au fost incinerate după ce și-au găsit sfârșitul din alte cauze.
Spre deosebire, în luna septembrie au fost incinerate un număr total de 81 de persoane. În schimb, numărul solicitărilor de incinerare pentru luna octombrie era, încă, destul de mare în ultimele zile ceea ce va putea conduce la un record în bilanțul negru de la Crematoriul Vitan Bârzești.

„Nu vor să fie duși la groapă într-un sac de plastic”

Imaginile surprinse la intrarea în Crematoriul Vitan Bârzești au un impact emoțional mai puternic, parcă, ca niciodată. Oameni care veneau să programeze incinerarea pentru ruda decedată, membri de familii cu buchete de flori în mână sosiți pentru a aduce un ultim omagiu celui care le-a fost mamă, tată, frate sau rudă apropiată. În săptămâna noilor restricții era greu să intri. Dacă ai certificatul digital care dovedește vaccinarea intri. Dacă nu, stai la poartă și aștepți o confirmare a incinerării pentru a ți se trimite urna…Sau o lași acolo, contra cost.

Am întrebat o familie îndoliată de ce au ales incinerarea pentru cel decedat din cauza COVID-19. Trist dar adevărat, răspunsul a fost simplu:

„Nu a vrut să fie dus la groapă într-un sac de plastic. Fără ca rudele să își poată lua rămas bun de la el”.

Nu sunt singurii care au transmis același mesaj: tot mai mulți muribunzi infectați cu virusul SARS-COV-2 vor să fie incinerați.

„Valea plângerii” din Cimitirul Ghencea

Pe de altă parte, oficiali din ACCU au precizat că majoritatea celor decedați în luna octombrie 2021 din cauza COVID-19 au fost înhumați, cei mai mulți în Cimitirul Ghencea civil.

„Situația nu este disperată. Încă facem față numărului de decese. Trebuie să ținem cont că mulți decedați sunt înhumați în cimitirele parohiale, din București și din județele din jurul Capitalei. Sau în cele particulare. Aceste cimitire nu sunt administrate de ACCU”, au explicat, pentru GÂNDUL.RO, oficiali din cadrul ACCU.