EXCLUSIV | Un bărbat a făcut plângere penală după ce era să i se amputeze piciorul în urma unei fracturi. ”Mi s-au implantat șuruburi «de la Dedeman»”

Publicat: 28 07. 2023, 07:00
Actualizat: 28 07. 2023, 11:03

De la o simplă fractură de gleznă, un bucureștean a ajuns la un pas să i se amputeze piciorul drept. În urma intervenției chirurgicale pe care a suferit-o, bărbatul s-a ales cu o infecție spitalicească gravă, care a dus la complicații mari. El le-a făcut plângere penală medicilor care l-au operat, pe care îi acuză că i-au implantat șuruburi luate de la alt pacient. Medicii austrieci i-au confirmat că unul dintre șuruburile folosite a fost contaminat.

Un banal accident casnic, petrecut în septembrie 2019, era să îl lase infirm pentru tot restul vieții. În ziua în care a căzut de pe o scară, fracturându-și glezna, Dan Căruntu nu și-a imaginat ce calvar urma să trăiască. Bărbatul s-a dus imediat la Spitalul Clinic de Ortopedie Foișor, unde medicii au considerat că trebuie să îl opereze și să îi implanteze șuruburi pentru a-l repune pe picioare. La două săptămâni după operație, la scoaterea firelor, medicul de gardă a constatat că plaga operatorie era infectată și a dispus internarea de urgență a pacientului pentru tratarea infecției. După un tratament de zece zile cu antibiotice, când i s-a dat drumul să plece acasă, diagnosticul de externare a fost de plagă operatorie în curs de vindecare, fără a se face referire la infecția existentă. În scurt timp, totul a luat o întorsătură la limita tragediei.

”Când au văzut cum arată plaga, m-au internat de urgență”

Îngrijorat de faptul că starea piciorului se deteriora de la o zi la alta, iar operația arăta din ce în ce mai rău, Dan Căruntu și-a făcut investigații la o clinică privată, care i-au confirmat cele mai negre bănuieli: operația se infectase.

”Banala mea fractură de maleolă evoluase și se transformase în artrită septică de gleznă, cu complicații (celulită infecțioasă) și se transformase vizibil în infecție osoasă acută (osteomielită)”, povestește bărbatul.

În urma diagnosticului, Dan Căruntu a mers din nou la consultație, la medicii care se ocupaseră de el la Spitalul Foișor.

”Dr. Orfanu Radu-Alexandru voia, inițial, să-mi scoată șuruburile după un an de la operație. Când au văzut, însă, cum arată plaga, m-au internat de urgență și mi le-au scos. Trecuseră șase luni de la prima intervenție.

La întrebarea mea adresată doctorului Orfanu Radu-Alexandru în privința supurației plăgii, m-a întrebat dacă fac febră și, dacă nu, mi-a replicat: «Să sperăm că o să fie bine!». Nimic despre infecție, care evolua spre o boală mai gravă. Ulterior, un eminent ortoped mi-a spus că, de fapt, fractura nici nu trebuia operată, fiind una banală”, spune Dan Căruntu.

Așa arăta piciorul pacientului în prima zi în care s-a prezentat la spitalul bucureștean cu o simplă fractură la gleznă (stânga) și înainte să plece în Austria, când plaga se infectase (dreapta)

Medicii austrieci au confirmat că un șurub a fost contaminat

Cea de-a doua intervenție chirurgicală nu a schimbat, însă, nimic, dimpotrivă, problemele s-au agravat, moment în care medicii români care l-au operat i-au spus că ultima soluție este să îi amputeze piciorul. Speriat de perspectiva de a rămâne infirm și pentru că a dispus de resursele financiare necesare, bărbatul a căutat salvarea la un spital din Viena, fiind operat de dr. Heinz Winkler, fostul președinte al Societății Europene de Infecții Osoase și o somitate în domeniu.

Investigațiile făcute în Austria aveau să scoată la lumină un detaliu șocant: infecția fusese provocată de unul dintre șuruburile implantate de medicii români, care era contaminat.

”RMN-ul preoperator a arătat în mod clar locul osteomielitei de-a lungul canalului ocupat anterior de șurub. Era mai larg decât șurubul, ceea ce demonstrează că șurubul contaminat era cauza osteolizei determinate de infecție”, a fost concluzia medicului austriac.


După investigațiile medicale de rigoare, specialiștii din Austria au stabilit că infecția a fost cauzată de un șurub contaminat

Medicii austrieci au curățat zona infectată, au înlăturat porțiunea de os necrozată și i-au pus o grefă osoasă, iar astfel au reușit să îi salveze piciorul. Cu toate acestea, Dan Căruntu nu este complet refăcut nici în ziua de azi.

”Din cauza malpraxisului, am rămas cu o artroză degenerativă (nu se poate trata – n.r.). Ar mai trebui o nouă intervenție chirurgicală”, a mărturisit acesta.

Îi acuză pe medici de fals intelectual și vătămare corporală

Dan Căruntu bănuiește că medicii români de la Spitalul Foișor i-au implantat un șurub luat de la un alt pacient, dar nu are dovezi în acest sens. În schimb, le-a făcut plângere penală, motivând că aceștia i-au ascuns faptul că operația se infectase.

”Pentru consolidarea fracturii, minore de altfel, mi s-au implantat două șuruburi, conform spuselor dr. Orfanu Radu-Alexandru, «de la Dedeman».

Consider că ascunderea voită a diagnosticului corect constituie infracțiunea de fals intelectual, iar pentru faptul că am suferit leziuni traumatice cu afectarea stării de sănătate, mă consider îndreptățit să fac plângere și pentru infracțiunea de vătămare corporală”, se precizează în plângerea formulată de pacient.


CITEȘTE ȘI:

Acuzații de malpraxis, după ce o tânără a murit din cauza complicațiilor după naștere. „În acest timp, o fetiță de 6 ani plânge după mama ei”

EXCLUSIV | Cazul femeii care era să moară după ce și-a redus stomacul în Turcia, anchetat de polițiștii români