EXCLUSIV VIDEO | Camera antistres, modalitatea inedită de a da frâu liber emoțiilor negative: „O experiență care te face fericit”

Publicat: 18 12. 2023, 09:00

This browser does not support the video element.

Stresul a devenit parte din noi în fiecare zi. Pentru a ne descărca, putem vorbi cu o persoană apropiată, puteam apela la un psiholog sau putem încerca o experiență nouă care ne destresează numaidecât. Mai exact, clientul închiriază o cameră timp de un sfert de oră și distruge tot ce poate și cât poate, cu o bâtă de baseball sau un baros.  Conceptul se numește cameră antistres și s-a dovedit a fi extrem de satisfăcător să distrugi lucruri.

„Pot sparge o gamă variată de obiecte, de la sticle, la electrocasnice uzate și nereutilizabile”

„O experiență care te face fericit” spun cei care ies din camera antistres. Aidan Saban are 22 de ani și a descoperit acest concept în urmă cu trei ani. Nu era un moment bun pentru a-și deschide afacerea și a așteptat perioada potrivită. A deschis „smashville” în urmă cu o săptămână, iar de atunci telefonul îi sună în continuu.

„Într-un astfel de spațiu, oamenii vin, în principiu, să-și verse nervii, să se destreseze sau să se distreze. Pot sparge o gamă variată de obiecte, de la sticle, la electrocasnice uzate și nereutilizabile, orice s-ar putea sparge pentru a crea o senzație de distracție.

Conceptul meu a fost ca aici omul să facă ceea ce vrea fără a fi catalogat de absolut nimeni. Se semnează un contract de exonerare, sunt instruiți cum, ce și în ce ordine să facă anumite lucruri. Sunt îmbrăcați în echipament de protecție care conține bocanci metalici, combinezon de tercot, mască, cască de protecție, mănuși pentru a fi cât mai în siguranță”, a explicat Aidan.

„Un zâmbet se poate mima, dar fericirea este reală”

Aidan spune că cea mai mare satisfacție pentru el este atunci când îi vede pe oameni fericiți.

„În principiu, oamenii vin să se distreze. Alții vin pentru că este un concept nou și vor să testeze experiența și foarte, foarte mulți vin pentru că au nevoie. Cea mai mare fericire a mea este atunci când văd că oamenii ies din cameră zâmbind și fericiți. Un zâmbet se spune că se poate mima, dar fericirea nu se poate. Atunci când îi văd fericiți știu că munca mea nu a fost în zadar. Din păcate, în România, nu se pune accent foarte mult pe starea psihică a persoanei.

La 19 ani mi-a venit această idee. Vorbeam cu șeful meu de atunci, îi comunicam și mi-a spus să mai aștept. Erau câteva cazuri de COVID. Ușor, ușor, am crescut. M-am gândit, am pus ideile pe foaie și am reușit. Feedback-ul este unul pozitiv, eu le recomand tuturor clienților dacă au timp, să-mi dea o recenzie pe Google. Fie de o stea, fie de 5 stele, pentru că mă ajută și ei pe mine. Repet, toată lumea iese de aici cu zâmbetul pe față și pleacă fericiți, își lasă frustrările și nervii aici”, a spus Aidan Saban.

„Oamenii au nevoie să-și gestioneze stresul”

Psihologii spun că o experiență de tipul camerei antistres este benefică pentru oameni.

„Este o experiență nouă, din punctul meu de vedere, în România, bine structurată și cu un concept nou pentru țara noastră. Oamenii au nevoie să-și gestioneze stresul și mai ales furia pentru că ceea ce se întâmplă în camerele acestea antistres este o descărcare din punct de vedere emoțional. Stilul de viață, calitatea relațiilor ne duc în situația în care avem tot felul de provocări zilnice. Face parte dintr-un mecanism urban controlat, ca noi să știm să ne controlăm și să ne gestionăm emoțiile pe care nu le putem bloca.

Camera anti-stres este o variantă modernă pentru mediul urban ca noi să eliminăm printr-un exercițiu fizic emoțiile negative. Suntem stresați pentru că ne simțim cumva într-o formă de competiție, simțim nevoia de a face, de a demonstra și de a fi productivi. Ne gândim la calitatea vieții noastre prin prisma productivității noastre. Și atunci, normal că avem o presiune din partea societății care ne dă targete și ne spune ce avem de făcut, ne punem și noi o presiune a noastră prin comparație și atunci, noi suntem în permanență într-o alertă”, a explicat psihologul Raluca Tiță.

 

CITEȘTE ȘI:

Județele din România cu cea mai mare rată de SINUCIDERI. Sunt și cele mai poluate județe

EXCLUSIV| Schimbarea demografică, obstacol sau oportunitate? De ce ne îndepărtăm seniorii din câmpul muncii. „Lipsește aprecierea, sunt rejectați”