Județele din România cu cea mai mare rată de SINUCIDERI. Sunt și cele mai poluate județe

Județele din România cu cea mai mare rată de SINUCIDERI. Sunt și cele mai poluate județe
Publicat: 30/11/2023, 15:24

V-ați gândit vreodată că există o corelație între poluare și sinucideri? Ei bine, specialiștii susțin că există o anumită legătură între aceste două fenomene nefericite.

Psihologul Stelian Chivu și profesorul Silviu Gurlui, cercetător în domeniul poluării, au vorbit pentru Adevărul despre această corelație.

Institutul Național de Statistică (INS) arată că, în intervaul 2011-2020, cele mai mari rate medii ale sinuciderilor au fost înregistrate în județele Harghita (26,72), Covasna (23,99) și Mureş (18,21).

Potrivit platformei eAirQuality, care publică orașele și localitățile cele mai poluate din întreaga lume, inclusiv România, în 2022 primele două locuri erau ocupate de Sântana de Mureș (județul Mureș)– 29,7 (PM 2,5-particulele în suspensie din aer), care ocupă locul 31 în Europa ca nivel al poluării, și Ojdula, (județul Covasna) – 28,1 (PM 2,5).

Iar de-a lungul vremii, mai multe studii au arătat că ar exista o asociere între nivelul de poluare și riscul de sinucideri.

„În mod special este influențată glanda pineală, care are ca rol producerea si eliberarea melatoninei, reglarea ritmului circadian, implicarea în creșterea și dezvoltarea organismului, dar și în reglarea sistemului imunitar. Poluarea calcifiază glanda pineală, iar asta duce la amplificarea stărilor depresive, anxioase, iar pe acest fond se declanșează episoadele suicidare”, explică psihologul Stelian Chivu.

Cele mai poluate județe din România

Silviu Gurlui, profesor universitar doctor la Facultatea de Fizică din Iaşi și cercetător în domeniul poluării atmosferice, spune că s-a demonstrat că nivelul de poluare, temperatura și riscul de îmbolnăvire există o legătură.

„Are loc o perturbare a funcționării teșuturilor biologice, dar și o serie de modificări fizico-chimice la nivel microbiologic și celular. Un parametru luat în calcul, de regulă, este cel al particulelor PM10 sau PM2.5. Este vorba despre acele particule care provin din industrie (arderi, de pildă), ce pot avea un grad de nocivitate de peste zece ori mai mare”, explică profesorul Silviu Gurlui.

Studiile științifice au stabilit o legătură de cauzalitate directă între nivelul de poluare și afecțiunile populației dintr-o zonă sau alta, precum și creșterea numărului de decese.

„Se constată, într-adevăr, în zonele Covasna, Mureș, Harghita, niveluri foarte mari ale poluării cu PM10, mai ales în perioada decembrie-februarie. Se înregistrează, uneori, medii zilnice extrem de mari, periculoase, de până la 200 micrograme de particule în suspensie pe metru pătrat. Aceste valori, corelate cu alți factori de poluare neinvestigați încă, dar care se pot cumula cu PM10, la care se adaugă și variațiile mari de temperatură, cresc semnificativ nivelul tulburărilor în rândul persoanelor mai predispuse, inclusiv la depresie și suicid”, este concluzia profesorului Silviu Gurlui.

În același timp, în ceea ce priveşte clasamentul incidenţei sinuciderilor pe judeţe, cele mai mari rate medii au fost înregistrate de Harghita (26,72), Covasna (23,99), Mureş (18,21).

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Tichete cadou de 8 martie 2024. Se dau 300 de lei de Ziua Femeii!
FOTO. Cum arată tânăra acuzată că s-a culcat cu jumătate din vestiarul echipei de fotbal...
O tânără și-a anunțat moartea pe LinkedIn
Are 57 de ani, dar arată fabulos! GALERIE FOTO WOW
România, lovită de ciclonul care a adus ninsori de proporţii în Vest. "Ploi sângerii" în...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Cum arată casele vedetelor din România. Vlăduţa Lupău, Cătălin Măruţă sau Andreea Marin au investit...
Noua Dacia Duster 2024 „INVADEAZĂ” România! Mai multe exemplare, văzute în trafic cu numere de...
Filmul tragediei din Centrul Vechi! De ce a fost bătută fără mila tânăra de 25...
De ce ar fi murit, de fapt, Mile Povan! Marius, fratele lui, a povestit despre...
Cum a transformat un guvernator un oraş "interzis" într-un paradis turistic în doar 26 de...
Continuă calvarul pentru fosta asistentă a lui Capatos! Au intrat peste ea în casă 😲
Astronomii din România au surprins UN OBIECT straniu printre stele
Rusia a luat decizia. Se suspendă totul de vineri, 1 Martie
Dormim puțin, suntem nervoși. Cum se transformă comportamentul
Care este cauza morții lui Mile Povan, de fapt. Ce spune rezultatul autopsiei
BANCUL ZILEI. Bulă: Bubulino, hai să facem dragoste că mai am de trăit doar 24...
Cuvintele relaxante auzite în timpul somnului ne calmează inima