Femeile însărcinate care urmează o DIETĂ modernă riscă să aibă carențe în ce privește vitaminele esențiale pentru dezvoltarea fătului

Publicat: 03 02. 2024, 20:20
Actualizat: 03 02. 2024, 22:39

Femeilor însărcinate care consumă diete moderne nu obțin nutrienții cheie necesari pentru ele și bebelușii lor, iar acest lucru s-ar putea agrava odată cu trecerea la alimente pe bază de plante. Oamenii de știință care au chestionat peste 1.700 de femei au descoperit că cele mai multe dintre ele aveau carențe în ce privește vitaminele care se găsesc de obicei în carne și lactate, inclusiv B12, B6 și D, acid folic și riboflavină, care sunt esențiale pentru dezvoltarea fătului în uter.

Femeile însărcinate nu obțin nutrienții esențiali de care au nevoie și bebelușii lor din dietele moderne, spun oamenii de știință, care au avertizat că probabil că situația se va agrava pe măsură ce mai mulți oameni apelează la alimentație vegetariană.

Un studiu care analizează sănătatea viitoarelor mame din țările cu venituri mari, inclusiv Marea Britanie, Noua Zeelandă și Singapore, a constatat că 90% aveau lipsuri în ce privește vitaminele cheie necesare pentru sarcini sănătoase și bunăstarea sugarilor nenăscuți, notează sciencedaily.com

Oamenii de știință de la Universitatea din Southampton, în colaborare cu experți din întreaga lume, au chestionat peste 1.700 de femei și au descoperit că majoritatea au carențe în ce privește nutrienții esențiali găsiți din abundență în carne și produse lactate.

Acestea includ vitaminele B12, B6 și D, acid folic și riboflavină care sunt esențiale pentru dezvoltarea fătului în uter.

Autorul principal și profesor de epidemiologie Keith Godfrey, de la Universitatea din Southampton, a declarat că prevalența deficiențelor de vitamine în rândul femeilor care încearcă să rămână însărcinate în țările bogate este o îngrijorare serioasă.

„Impulsul de a reduce dependența noastră de carne și lactate pentru a obține emisii nete de carbon zero este probabil să priveze și mai mult viitoarele mamele de nutrienți vitali, care ar putea avea efecte de durată asupra copiilor nenăscuți.

Studiul nostru arată că aproape fiecare femeie care încearcă să conceapă avea niveluri insuficiente de una sau mai multe vitamine, iar această cifră se va agrava pe măsură ce lumea se îndreaptă către diete vegetariene.

Oamenii cred că deficiența de nutrienți afectează doar oamenii din țările subdezvoltate – dar afectează și majoritatea femeilor care trăiesc în țările cu venituri mari”, spun autorii studiului.

Studiul, care a fost publicat în PLOS Medicine, a evaluat 1.729 de femei cu vârste cuprinse între 18 și 38 de ani la concepție și a urmărit multe în timpul sarcinilor ulterioare.

Acesta a fost realizat de cercetători de la Southampton și Centrul de Cercetare Biomedicală a Institutului Național pentru Cercetare în Sănătate și Îngrijire (NIHR), Universitatea din Auckland, Universitatea Națională din Singapore și Agenția pentru Știință, Cercetare și Tehnologie, Singapore.

Profesorul asociat Shiao-Yng Chan de la Universitatea Națională din Singapore a spus: „Dacă vom continua să ne îndreptăm către diete cu mai puțină carne și produse lactate, reducând aportul de micronutrienți esențiali pentru dezvoltarea unui copil, deficiențele de vitamine vor continua să crească dacă femeile nu vor începe să ia mai mult. suplimente sau sunt susținute cu sfaturi specifice despre alimente bogate în nutrienți.”

Studiul PLOS Medicine a fost primul care a demonstrat că suplimentele, disponibile fără prescripție medicală, pot reduce insuficiența de vitamine în perioada preconcepțională, sarcinii și alăptării.