Fermierii, apel la Iohannis, Ciolacu și Barbu: „În caz contrar toți trei ar trebui să vă asumați și suportați consecințele intensificării protestelor”

Publicat: 21 01. 2024, 13:36

Cele patru organizații membre ale Alianței pentru Agricultură și Cooperare au transmis, duminică, o scrisoare deschisă, prin care fac apel la președintele, premier și ministrul Agriculturii, pentru susținerea revendicărilor, convenite în cadrul discuțiilor din ultimele zile, în cadrul reuniunii Consiliului Uniunii Europene pentru Agricultură și Pescuit, programată marți.

Liderii Pro Agro, ai Ligii Asociațiilor Producătorilor Agricoli din România (LAPAR), ai Uniunii Naţionale de Ramură a Cooperativelor din Sectorul Vegetal (UNCSV) și ai Asociației Forța Fermierilor – reuniți sub umbrela Alianței pentru Agricultură și Cooperare – le-au adresat, duminică, o scrisoare deschisă președintelui Klaus Iohannis, premierului Marcel Ciolacu și ministrului Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Florin Barbu, înaintea Consiliului Agrifish.

„Având în vedere reuniunea CONSILIULUI UNIUNII EUROPENE (Agricultură și Pescuit) din 23 ianuarie 2024 (10.00), unde conform ordinii de zi se discută despre aspecte legate de comerț în domeniul agriculturii și propunerea de derogare în 2024 de la standardele 7 și 8 privind bunele condiții agricole și de mediu (GAEC), Alianța pentru Agricultură și Cooperare, vă solicită să întreprindeți toate demersurile posibile pentru a convinge Comisia Europeană și statele membre să susțină atât declarativ cât și oficial prin vot concretizarea celor 2 puncte prezentate anterior, prevăzute în procesul verbal al întâlnirii MADR din 15.01.2024, la punctele 2 și 3 în cadrul respectivei ședințe”, au transmis liderii Alianței pentru Agricultură și Cooperare.

Este vorba de  astfel:

  1. Acordarea derogării în 2024 de la standardele 7 și 8 privind bunele condiții agricole și de mediu (GAEC) în condiții cel puțin similare anului 2023;
  2. Adoptarea soluției UE privind asigurarea supraviețuirii fermierilor europeni, înainte de publicarea propunerii Comisiei de reînnoire a măsurilor de comerț pentru produsele agricole din Ucraina.

Ce-și doresc agricultorii

Conform semnatarilor, măsurile propuse a fi luate de noi sunt următoarele:

  • Crearea și implementarea până la 30.04.2024 a unui sistem european care să asigure că destinația pentru toate transporturile de produse agricole ucrainene sunt identificate înainte de intrarea în UE (prin tranzit, import normal și/sau special/temporar), cântărite la intrare și ieșire, introduse în sistem, unde să fie disponibile în mod transparent oricând, pentru orice persoană interesată pentru a garanta că produsele ucrainene ajung la respectivele destinații și nu rămân pe traseu sau sunt deturnate față de traseul/destinația inițială, chiar și parțial ca și cantitate.
  • Introducerea pragurilor de import (normal și situații speciale de importuri temporare, specifice târgurilor, expozițiilor) pentru orice marfă agricolă supusă comerțului, bazate pe media anuală sau trimestrială pentru anii combinați 2021 și 2022. Orice produse importate peste acest prag ar trebui să fie exportate în afara UE și, prin urmare aprobate doar pentru tranzit pe teritoriul UE însoțite de sigilii electronice, urmărite în timp real prin GPS, fără abateri de traseu sau opriri nejustificate.
  • Alertarea autorităților europene și activarea automată a clauzei de salvgardare la nivel național în cazul constatării de încălcări ale legislației aplicabile de către proprietarii și transportatorii de produse agricole de pe teritoriul oricărui stat membru.

Liderii organizațiilor semnatare le solicită celor trei destinatari ai scrisorii ca împreună să întreprindă toate demersurile posibile, să insiste și își asume răspunderea comună în discuții cu președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, vicepreședintele CE Valdis Dombrovskis, comisarul pentru Agricultură Janusz Wojciechowski și miniștrii Agriculturii din statele membre pentru rezolvarea principalelor două probleme majore inclusiv pentru care se protestează și anunțarea publică a rezultatelor până pe 24 ianuarie.

„Precizăm că adrese similare au fost transmise către toate autoritățile române și europene pentru a lua măsurile necesare și a preveni ceea ce se va întâmpla dacă aceste două probleme majore nu vor fi rezolvate până la data de 24.01.2024 nemaiputând veni cu scuza că nu au știut. În caz contrar, toți trei, ar trebui să vă asumați și suportați consecințele intensificării protestelor din România și din celelalte state membre, care vor crește mult mai repede decât se așteaptă oricine și că următorul pas este ca fermierii nemulțumiți din majoritatea statelor membre UE să se deplaseze și blocheze activitatea în Bruxelles”, au conchis semnatarii scrisorii deschise.

Sursa foto: Consiliul UE