Florin Cîțu avertizează că România ar putea ajunge la o rată a inflației de 25%: „BNR și Ministerul Finanțelor au multe de explicat”

Publicat: 02 09. 2022, 20:48
Actualizat: 02 09. 2022, 20:49

Florin Cîțu spune că preţurile producţiei industriale pe total (piaţa internă şi piaţa externă) au crescut cu 52,3%, în luna iulie 2022 comparativ cu luna iulie 2021. Fostul premier susține că România ar putea ajunge în aceste condiții la o rată a inflației de 25% și se întreabă dacă acest scenariu mai poate fi evitat.

„Mai sunt șanse să evităm o rată a inflației de 25%?
Preţurile producţiei industriale pe total (piaţa internă şi piaţa externă) au crescut cu … ATENȚIE … 52,3%, în luna iulie 2022 comparativ cu luna iulie 2021.
După aceste date, rata inflației pentru bunurile de consum doar printr-o minune nu ajunge la 25%.
BNR si MF au multe de explicat (câteva mii de angajați plătiți cu salarii cu cel puțin 30% mai mari decât în sectorul privat): prețurile pe piață internă au crescut cu 67,43 (!!!) în timp ce pe piață externă doar cu 25,87%.
Mai simplu, rata inflației mare vine din interior, nu din exterior. Povestea avansată oficial este alta.
Dacă BNR și MF ar dori o rată a inflației mică, atunci rata inflației scade imediat. Dar nu pare că vor asta”, a scris fostul premier pe pagina sa de Facebook.

Cîțu a criticat conducerea BNR: Problema e că astăzi avem o inflație-record care nu scade

Florin Cîțu a criticat zilele trecute conducerea BNR, spunând că instituția trebuia să acționeze mai repede ca să stopeze inflația. Fostul premier susține că situația actuală „nu este o surpriză” pentru el și că „a avertizat din ianuarie” că „dacă se va merge în direcția creșterii cheltuielilor neproductive se va ajunge la inflație mare”.

„BNR și Ministerul Finanțelor sunt cele două instituții care au mandat din partea românilor, prin Parlamentul României, să țină atât inflația sub control, cât și dobânzile și stabilitatea economică. Este datoria celor care sunt aleși și sunt plătiți în funcții publice să găsească un echilibru, ca această putere de cumpărare să nu scadă. Și aici, eu zic că până acum, soluțiile găsite au fost cele greșite (…) Problema este că astăzi avem o inflație-record care nu scade, și vă dau un exemplu: chiar dacă inflația, rata inflației va scădea de la 15, la 14,8, asta înseamnă că prețurile cresc cu 14,8%, nu că scad, și cu o inflație de 13% prețurile se dublează în 5 ani de zile. Deci, lucrurile sunt scăpate de sub control.”, a spus fostul premier la Digi24.

„În primul rând suntem astăzi aici, pentru mine nu este o surpriză și pentru mulți dintre colegii mei, pentru că am avertizat din ianuarie, că dacă vom merge în această direcție cu o creștere a cheltuielilor neproductive, zeci de promisiuni, vom ajunge la inflație mare, dobânzi mari și o încetinire a economiei. Problema este că nu ne oprim. Și aici este foarte important să vedem care este reacția și a liberalilor, pentru că nu vedem în spațiul public, dar sunt sigur că va exista și o reacție a liberalilor, care ar trebui să tempereze din acest avânt. ”, a adăugat Cîțu.