Cîțu, atac la Isărescu: BNR trebuia să acționeze mai repede. Problema este că astăzi avem o inflație-record care nu scade

Cîțu, atac la Isărescu: BNR trebuia să acționeze mai repede. Problema este că astăzi avem o inflație-record care nu scade
Publicat: 31/08/2022, 22:20
Actualizat: 31/08/2022, 22:21

Florin Cîțu a criticat conducerea BNR, spunând că instituția trebuia să acționeze mai repede ca să stopeze inflația. Fostul premier susține că situația actuală „nu este o surpriză” pentru el și că „a avertizat din ianuarie” că „dacă se va merge în direcția creșterii cheltuielilor neproductive se va ajunge la inflație mare”.

„BNR și Ministerul Finanțelor sunt cele două instituții care au mandat din partea românilor, prin Parlamentul României, să țină atât inflația sub control, cât și dobânzile și stabilitatea economică. Este datoria celor care sunt aleși și sunt plătiți în funcții publice să găsească un echilibru, ca această putere de cumpărare să nu scadă. Și aici, eu zic că până acum, soluțiile găsite au fost cele greșite”, a spus fostul premier la Digi24.

„În primul rând suntem astăzi aici, pentru mine nu este o surpriză și pentru mulți dintre colegii mei, pentru că am avertizat din ianuarie, că dacă vom merge în această direcție cu o creștere a cheltuielilor neproductive, zeci de promisiuni, vom ajunge la inflație mare, dobânzi mari și o încetinire a economiei. Problema este că nu ne oprim. Și aici este foarte important să vedem care este reacția și a liberalilor, pentru că nu vedem în spațiul public, dar sunt sigur că va exista și o reacție a liberalilor, care ar trebui să tempereze din acest avânt. Până la urmă, și eu vorbesc aici de BNR și Ministerul Finanțelor, sunt cele două instituții care au mandat din partea românilor, prin Parlamentul României, să țină atât inflația sub control, cât și dobânzile și stabilitatea economică”, a adăugat Cîțu.

Cîțu reproșează Ministerului Finanțelor că „a împrumutat cea mai mare sumă din istorie”

„Problema este că astăzi avem o inflație-record care nu scade, și vă dau un exemplu: chiar dacă inflația, rata inflației va scădea de la 15, la 14,8, asta înseamnă că prețurile cresc cu 14,8%, nu că scad, și cu o inflație de 13% prețurile se dublează în 5 ani de zile. Deci, lucrurile sunt scăpate de sub control. În ceea ce privește Ministerul Finanțelor, anul acesta avem câteva recorduri negative, împrumutăm cea mai mare sumă din istorie, cel puțin 150 de miliarde de lei, și avem cele mai mari cheltuieli la buget, cu dobânzi – 30 de miliarde de lei. Bani, care puteau să fie folosiți pentru altceva. Până la urmă trebuie să vedem cum stopăm această hemoragie a cheltuielilor de la buget”, a mai spus Cîțu

Fostul premier a mai spus că explicațiile Guvernatorului BNR, Mugur Isărescu, „nu-i încălzesc pe oamenii care lucrează de dimineața până seara și plătesc impozite, și au o inflație de 15%”.

„Pe ei nu-i încântă, nu-i ajută aceste explicații, mai mult, deja taxele au început să crească pentru foarte mulți dintre români și vor continua să crească, așa cum vedem. Pentru că cineva trebuie să plătească pentru aceste promisiuni electorale. Ceea ce este o problemă, nu este un plan clar, credibil pe care să îl creadă investitorii străini, de a ieși din această spirală inflaționistă. Creștem salarii, cresc prețurile, cresc taxele și așa mai departe. Nu există acest plan credibil. Când va exista, veți vedea că automat vor scădea și dobânzile și prețurile”, a conschis fostul premier.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Umilită din cauza listei de cumpărături! Ce a pățit Lili din Iași, după ce a...
Alimentul pe care Nadia Comăneci îl mănâncă zilnic, imediat cum se trezește. Dieta de nota...
Românii care se pot pensiona cu 5 ani mai devreme, din toamnă. Noua lege aduce...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Doliu la Casa Regală Britanică. Prințesa Beatrice a trecut prin clipe grele după ce primul...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
Dispare numerarul? Decizia finală UE pentru plata cu BANCNOTE
Boala care se întinde pe tot globul. Jumătate din populație e în pericol
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Cansu Dere, motivul pentru care a luat o pauză de la aparițiile pe micile ecrane
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Condamnarea pentru viol a lui Harvey Weinstein, anulată de o instanță din New York