Florin Cîțu: „Creșterea economică din trimestrul I se datorează exclusiv investițiilor. România poate, pentru prima oară, să aibă o creștere economică de două cifre”

Publicat: 09 07. 2021, 11:47
Sursa: Ovidiu Matiu/MEDIAFAX FOTO

Premierul Florin Cîțu a anunțat vineri, pe pagina sa de Facebook, că Institutul Național de Statistică (INS) a publicat datele referitoare la creșterea economică a României în trimestrul I al acestui an.

În mesajul său, șeful Guvernului spune că economia a crescut cu 2,9% în primele trei luni ale anului datorită reformelor promovate de Executiv.

El spune că Guvernul a reușit să scadă cheltuielile din administrația publică și menționează că această creștere economică este datorată investițiilor, nu consumului, ceea ce reprezintă, potrivit lui, o premieră pentru România.

„INS a publicat detalii despre creșterea economică din trimestrul I al anului 2021.
Două lucruri importante care arată că am schimbat paradigma, facem reforme, iar creșterea economică este sustenabilă.
1. A scăzut consumul administrației publice – în doar șase luni de zile am început să oprim din sifonarea banului public.
2. Creșterea economică de 2,9% este datorată în EXCLUSIVITATE investițiilor și nu consumului. Premieră absolută pentru România!”, a scris premierul Florin Cîțu pe Facebook.

Florin Cîțu: Comisia Europeană estimează o creștere economică de 7,4%

Mai mult, premierul spune că este încrezător în faptul că Guvernul poate chiar accelera creșterea economică prin restructurarea companiilor de stat, eliminarea evaziunii și atragerea mai rapidă a fondurilor europene.

Cîțu spune că România are toate șansele să ajungă la o creștere de peste 10%.

Comisia Europeană a estimat la 7,4% creșterea economică a României în 2021, cea mai mare din Uniunea Europeană.

„Este doar începutul. Știu că putem mai mult și mai repede! De astăzi avem toate pârghiile să accelerăm reformele pentru restructurarea companiilor de stat, eliminarea evaziunii fiscale și atragerea mai rapidă a fondurilor UE.
Comisia Europeană estimează o creștere de 7.4% pentru 2021. Accelerăm ritmul reformelor și România poate să atingă pentru prima oară o rată a creșterii economice care se scrie din două cifre”, mai scrie Cîțu.

Majoritatea analiștilor financiari reuniți sub umbrela Asociației CFA România anticipează un deficit bugetar de 6,4% din PIB în 2021, o creștere economică de 6,1% și o rată inflației în creștere în următoarele 12 luni, dar și majorarea prețurilor locuințelor. În următorul an, euro ar urma să treacă de pragul de 5 lei/euri, conform estimărilor specialiștilor.