Sondaj CFA: Economia va crește cu 6,1% în 2021, iar inflația va ajunge la 3,75% în 12 luni. La cât estimează analiștii că va ajunge cursul leu/euro

Sondaj CFA: Economia va crește cu 6,1% în 2021, iar inflația va ajunge la 3,75% în 12 luni. La cât estimează analiștii că va ajunge cursul leu/euro
Sursa foto: Shutterstock - caracter ilustrativ
Publicat: 28/06/2021, 13:25

Majoritatea analiștilor financiari reuniți sub umbrela Asociației CFA România anticipează un deficit bugetar de 6,4% din PIB în 2021, o creștere economică de 6,1% și o rată inflației în creștere în următoarele 12 luni, dar și majorarea prețurilor locuințelor. În următorul an, euro ar urma să treacă de pragul de 5 lei/euri, conform estimărilor specialiștilor.

Membrii Asociației CFA România estimează o creștere economică de peste 6% în anul 2021, dar și o majorare a inflației, conform unui comunicat transmis luni.

„Indicatorul de încredere a continuat să atingă noi maxime post- criza Covid-19. Această evoluție este consistentă cu majorarea anticipațiilor de creștere economică pentru anul 2021, la peste 6%. Însă creșterea cererii interne, combinată cu factorii externi, va conduce și la majorarea ratei inflației”, a declarat Adrian Codirlașu, CFA, vicepreședinte al Asociației CFA România.

Indicatorul de încredere, la nivel-record pentru ultimii ani

Astfel, Indicatorul de Încredere Macroeconomică al Asociației CFA România a crescut comparativ cu luna anterioară la valoarea de 74,5 puncte, maximul ultimilor 6 ani, față de aceeasi luna a anului precedent, indicatorul crescând cu 38,4 puncte.

Rata anticipată a inflației pentru orizontul de 12 luni (iunie 2022/iunie 2021) a înregistrat o valoare medie de 3,75%, dar niciun participant la sondaj nu prevede o scădere a ratei inflației în următoarele 12 luni, iar 84% din participanții la sondaj anticipează majorarea ratei inflației.

Potrivit celor mai recente date ale Institutului Național de Statistică, preţurile de consum în luna mai 2021, comparativ cu luna aprilie 2021 au crescut cu 0,5%., iar rata inflaţiei de la începutul anului (mai 2021 comparativ cu decembrie 2020) a fost de 3,1%. Rata anuală a inflaţiei în luna mai 2021 comparativ cu luna mai 2020 este 3,75%, potrivit INS.

Ținta staționară multianuală de inflație, situată la nivelul de 2,5% ±1 punct procentual, a fost adoptată de BNR începând cu luna decembrie 2013.  În Programul de convergență 2021 – 2025 se arată că rata anuală a inflației a urcat la 2,99% în luna ianuarie și la 3,16% în luna februarie 2021, sub impactul tranzitoriu al liberalizării pieței energiei electrice pentru consumatorii casnici și ca efect al scumpirii combustibililor, pe fondul majorării cotației petrolului.

Potrivit noilor evaluări citate în progam, rata anuală a inflației era așteptată să crească treptat pe parcursul anului 2021 până în proximitatea limitei de sus a intervalului țintei, sub impactul șocurilor pe partea ofertei, pentru ca după o amplă corecție descendentă în debutul anului viitor, să urce din nou și să rămână ușor deasupra punctului central al țintei, pe fondul reinversării poziției ciclice a economiei în trimestrul III 2021 -semnificativ mai devreme decât în proiecția precedentă -, și al creșterii ulterioare lente a excedentului de cerere agregată. „Noua perspectivă a inflației era marcată de incertitudini și riscuri foarte ridicate, generate mai ales de evoluția pandemiei și de măsurile restrictive”, se arăta în documentul datat în luna mai.

Leu, estimat să se deprecieze

În ceea ce privește cursul de schimb lei/euro, peste 93% dintre participanții la sondaj estimează o depreciere a leului în următoarele 12 luni, comparativ cu valoarea actuală, și nu a fost înregistrat niciun răspuns de apreciere pentru leu.

Astfel, valoarea medie a anticipațiilor pentru orizontul de șase luni este de 4,9653 lei/euro, în timp ce pentru orizontul de 12 luni, valoarea medie a cursului prognozat este 5,0183 lei pentru un euro.

De asemenea, potrivit reprezentanților CFA România, peste jumătate din respondenți consideră prețurile de pe piața imobiliară din orașele mari supraevaluate, iar 60% dintre participanți anticipează majorarea prețurilor imobiliarelor de tip rezidențial, cel mai ridicat procent din ultimul an.

Estimările CFA România:

  • Deficitul bugetului de stat anticipat pentru anul 2021: valoarea medie a anticipațiilor este 6,4%;

Deficit al bugetului general consolidat, la finalul lui 2020, era de 101,92 miliarde lei (9,79% din PIB), iar ținta de deficit bugetar, conform bugetului de stat pentru acest an este de 7,16% din PIB.

Conform previziunilor economice din primăvara anului 2021 ale Comisiei Europene, deficitul bugetar al României este prognozat să scadă în 2021 la 8% din PIB, de la -9,2% în 2020, urmat de o nouă scădere în 2022, la -7,1%.

Coform Programului de convergență 2021 – 2024, din mai, bugetul aprobat pentru anul 2021 indică o ajustare a deficitului bugetar la 8% din PIB, în scădere cu 1,2 puncte procentuale față de cel înregistrat în anul anterior.

  • Evoluția, în termeni reali a PIB în anul 2021: valoarea medie a anticipațiilor este +6,1%;

Potrivit previziunilor economice din primăvara anului 2021 ale Comisiei Europene, economia României va crește cu 5,1% în 2021 și cu 4,9% în 2022.

Bugetul 2021 a fost construit pe o creștere economică de 4,3%, în acord cu extimările Comisiei Naționale de Prognoză.

  • Datoria publică ca procent din PIB va ajunge, într-un orizont de 12 luni, la aproximativ 54%, potrivit estimărilor analiștilor CFA.

Comisia Europeană prognoza creșterea datoriei publice brute la 49,7% din PIB în 2021, față de 47,3% în 2020, și la 52,7% în 2022.

  • Orizontul de aderare a României la zona euro este 2030.

Din luna aprilie a anului 2020, în cadrul sondajului au fost adăugate întrebari suplimentare, referitoare la impactul crizei coronavirusului asupra economiei naționale:

  • Rezultatele pentru luna mai 2021 relevă că cea mai mare parte a respondenților (peste 65%) anticipează că impactul se va resimți inclusiv în anul 2022, iar 22% din aceștia, până în trimestrul IV al anului 2022.
Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Ce înseamnă ca Ucraina să piardă războiul cu Rusia. Trei scenarii
BREAKING NEWS | A murit celebrul transgender Naomi
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Împăcarea anului la înmormântarea lui Costel Corduneanu! Ce jurământ i-au făcut Adrian și Petronel Corduneanu...
Cum se menține în formă Romanița Iovan la 59 de ani. SECRETELE ei: ce consumă...
Alerte meteo de vreme severă imediată emise de ANM. Cod galben în mai multe zone...
Adio, doamnă! Vestea morții ei a picat ca un trăsnet
Au apărut primele imagini cu fiica lui Paris Hilton! „Nu m-am putut abține”. Ce anunț...
Acum păpușă, în trecut mătușă! Cum arăta Inna înainte să fie celebră
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
UE are nevoie de gaz natural lichefiat rusesc pentru a evita un şoc energetic -...
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
Decizie pentru toți cei care au TELEFOANE MOBILE. Ordinul de la UE a devenit deja...
Oana Roman, gest emoționant de ziua Mioarei Roman. „Te iubesc, mamă”
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Cum vrea să scape ucigașul Mirelei de închisoare? Ireal la ce metodă ar putea să...
Virginia, dezvăluiri despre o posibilă relație cu Patrick! Se simte Robi deranjat de apropierea dintre...
Motivul pentru care doi tineri au ales să se căsătorească în avion
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Vitamina care ar putea încetini îmbătrânirea