Focar de rabie, descoperit într-o gospodărie din Botoșani. Boala se transmite de la animal la om și poate fi fatală, dacă nu este tratată în primele 72 de ore de la infectare

Publicat: 27 09. 2022, 19:31
Actualizat: 27 09. 2022, 20:25
FOTO - Caracter ilustrativ: Pixabay

Un focar de rabie a fost confirmat în gospodăria unui botoșănean din comuna Suharău. Analizele de laborator au confirmat infectarea la o vacă a bărbatului, care fusese mușcată de o vulpe bolnavă.

Reprezentanții Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Botoșani au recoltat, în luna august, probe de la bovina respectivă, moartă, care se afla în gospodăria localnicului.

Animalul fusese mușcat de o vulpe, iar reprezentanții DSVSA au bănuit încă de la început că este vorba de rabie, dar probele au fost trimise la București pentru confirmare. După analizele efectuate la Institutul de Diagnostic și Sănătate Animală s-a confirmat prezența rabiei, potrivit Adevărul.

Vulpea, pincipalul „vinovat” pentru transmiterea rabiei

În județul Botoșani și nu numai, vulpile sunt un important factor în răspândirea rabiei la animalele domestice. În comunele mai îndepărtate, cu gospodării aflate la marginea pădurii, aceste animale sălbatice obișnuiesc să intre în gospodării pentru a căuta hrană.

Vulpile afectate de rabie au sistemul nervos central afectat și manifestă o agresivitate sporită, atacând animalele domestice, boala fiind transmisă prin salivă.

Pe parcursul acestui an, specialiștii DSVSA au recoltat probe atât de la animale domestice, care pot fi purtătoare de rabie, cum ar fi câini și pisici, dar și zeci de probe de la vulpi moarte.

Ce este rabia și când devine fatală

Rabia este o boală infecțioasă determinată de virusul rabic care se transmite de la animalele infectate, inclusiv la om. De obicei, infectarea se produce prin mușcătură, saliva animalului atins de rabie fiind infecțioasă în perioada inițială a bolii.

Odată produsă infectarea, sistemul nervos central este afectat și boala se manifestă inițial prin febră, apoi prin frica de apă, spasme, agitație, paralizie a anumitor părți ale corpului.

Infectarea cu rabie poate duce și la deces. Singura soluție disponibilă pentru salvarea persoanelor afectate de virusul rabic este vaccinul anti-rabic. Acesta trebuie administrat în maximum 72 de ore de la momentul mușcăturii, altfel, boala evoluează fără a mai putea fi oprită și duce la deces.