Fostul președinte al CCR, Augustin Zegrean, a explicat care este procedura pentru formarea noului Parlament. Când va fi întrunit primul plen

Publicat: 06 12. 2020, 17:56
Actualizat: 07 12. 2020, 12:46

Fostul președinte al Curții Constituționale, Augustin Zegrean, a explicat care sunt procedurile pentru formarea noului Parlament și apoi a Guvernului.

„În 20 de zile de la alegeri, începând de astăzi, Președintele trebuie să convoce  Parlamentul care este ales astăzi. Până atunci, Parlamentul ales în urmă cu 4 ani va avea atribuții reduse”, a spus Augustin Zegrean pentru Digi24.

Procedura pentru formarea noului Parlament

„Primul lucru care va fi făcut este verificarea dosarelor candidatului declarat ales. Se constituie o comisie care validează mandatele eliberate de circumscripțiile electorale care îndeplinesc condițiile. Se fac foarte multe contestații din țară: ba că nu îndeplineau condițiile să candideze, ba că un candidat nu a obținut destule voturi. Eu am făcut parte dintr-o astfel de comisie, în 2004. Un senator din Suceava a fost invalidat. Nu sunt foarte dese situațiile de genul acesta. 

Înainte de validare, trebuie să se întocmească un raport cu privire la cheltuielile din campania electorală și depus la AEP” .

Când va fi întrunit primul plen

„Primul plen se întrunește după ce 50%+1 dintre candidați sunt validați. Nu au fost situații de genul acesta. În cazul celor invalidati, trebuie să vină următorul candidat de pe listă.

Apreciez că se va întruni în 21-22 decembrie, cel târziu. Apoi  urmează jurământul. Se alege Biroul permanent, alcătuit din cel mai în vârstă deputat și senator, asistați de patru secretari, cei mai tineri din Camera Deputaților și Senat” .

Când va fi format noul Guvern

„Guvernul va fi format când va fi hotărât. După validarea Parlamentului și alegerea Biroului permanent, se alcătuiesc grupurile parlamentare. Ulterior se pot începe discuții privind formarea Guvernului. Președintele va asista și va invita partidele declarate câștigătoare, apoi va începe ”valsul”.

Despre numărul mare de legi neconstitutionale, ajunse la CCR, Augustin Zegrean spune că lipsa de interes a parlamentarilor față de rapoartele Consiliului Legislativ este unul dintre factori.

„Consiliul Legislativ semnalează dacă sunt probleme de constituționalitate. Din păcate, parlamentarii, după ce sunt aleși, nu prea citesc rapoartele Consiliului Legislativ. Dacă le-ar citi, nu s-ar ajunge la Curtea Constituțională, cu atât de multe legi neconstituționale ” .